Travtränaren Per K Eriksson kliver glatt ut genom dörren för att hälsa välkommen in i stallet på gården i Gammalkil. I stallgången står hustrun Tina Eriksson och pysslar med en vackert långbent häst. Och det är ju faktiskt honom vi är här för att träffa idag – Lozano di Quattro.
– Ska ni hälsa? säger Per, som även kallas för Pelle.
Senast förra veckan tog Lozano di Quattro en solklar seger på Åbytravet tillsammans med sin ständige kusk Tobias J Gustafsson. Med tre raka segrar har de fått en stark start på säsongen.
– Jag har nog aldrig blivit rörd så som jag blev, det måste jag erkänna. När man bara såg hur han joggade ifrån de andra... Det ser så lätt ut, man tror inte det är sant, säger Pelle när han tänker tillbaka på den där onsdagskvällen på Åby.
Det märks att Pelle och Tina är ett sammansvetsat team. De träffades när båda jobbade inom travet borta i USA, och bodde där i 20 år innan flyttlasset gick till Sverige. Under 80- och 90-talen nådde Pelle stor framgång på andra sidan Atlanten. 2022 blev han invald i USA:s Hall of Fame, vilket han hyllades för förra sommaren.
– Det var helt fantastiskt. Det roligaste var att få åka över med nästan hela familjen. Vi hade jättetrevligt.
Vi skulle inte ha några fler hästar, absolut inte några fler
Per K Eriksson
Att Lozano skulle hamna hos just dem var dock inte självklart. Deras vägar korsades för första gången då Pelle var uppe för att provköra en häst de hade i träning hos unghästtränaren Per Fromell i Örebro.
– Han tjatade på mig om en häst och sa att jag var tvungen att provköra den. Vi skulle inte ha några fler hästar, absolut inte några fler. Men jag tänkte att jag måste vara artig, så jag provkörde den.
Efter två varv kände Pelle att det här var något extra. Att det skulle bli så här bra visste han dock inte då.
– Det kan hända så mycket på vägen.
Och visst har det hänt saker under resans gång. Under sommaren efter att Lozano flyttat hem till Gammalkil blev han sjuk. I veckor hade han 40-graders feber, och det tog lång tid innan han blev helt frisk.
– Tack och lov fick vi en bra veterinär som skickade oss till en specialist i Strömsholm som ultraljudade och skötte. Det var en riktig lunginflammation, så vi hade en otrolig tur, säger Pelle.
Starten på karriären
När Lozano blivit frisk fick han vila för att se så han inte fått några men efter sjukdomsperioden. I slutet av treårssäsongen kvalade han.
– Då var han ostyrbar, det var knappt man kunde leda honom runt banan. Det är enda gången någon annan än Tobias har kört, berättar Tina, som är Lozanos skötare.
Lozano beskrivs som en speciell och väldigt egen häst. När de fick hem honom var han jobbig att leda, men han och Tina har byggt upp en stark relation.
– Han är en sådan där häst, han är jobbig och så, men man kan säga till honom utan att han blir sur. Jag känner honom, så jag vet att nu kommer han att göra så här. Så då behöver inte jag ställa min fot under hans hov, säger Tina med ett skratt.
Samarbetet med Mantorpkusken
Att låta samma kusk köra Lozano i varje lopp har varit ett medvetet val från start, just för att hästen är så speciell.
– Man ser hur bra överens Tobias kommer med hästen, det är ingen lätt häst, verkligen inte, säger Tina.
Det märks att Tina och Pelle är nöjda med samarbetet med Tobias J Gustafsson.
– Vi kände honom lite grann innan. Han har ju varit i Amerika, inte hos oss men hos vår kollega Jimmy Takter. Vi har alltid pratat, han körde lite andra hästar åt oss också. Man ser vilka som har talang och inte. Vi gillar de här som kör lite piano, den stilen har han, säger Pelle och fortsätter:
– Han har gjort ett fantastiskt jobb. Han är en duktig kusk. Det ser man på hur han sätter de här unghästarna han tränar i vagn. Det bara rullar på. Han har ju gått Amerikanska skolan, det är en lite annan hantering på unghästar där.
Många har slitit i oss för att vi ska komma till lite större lopp, och det har varit lite så där kittlande
Per K Eriksson
Det har hela tiden funnits en plan på att bygga upp hästen långsamt, men visst har framgångarna gjort att många fått upp ögonen för den talangfulla hästen.
– Många har slitit i oss för att vi ska komma till lite större lopp, och det har varit lite så där kittlande. Men den här planen har varit att vi skulle ge honom en fyra, fem fina lopp i början på säsongen utan att köra honom i botten.
Efter segern på Åby förra veckan bjöds Lozano in till Finlandia-Ajo, där vinnaren blir inbjuden till Elitloppet, vilket går på Solvalla sista helgen i maj. För att bespara hästen en längre resa så tidigt på säsongen har man dock istället valt att starta på Mantorp hästsportarena nu på måndag.
– Mantorp borde bli ett lätt lopp också.
Paret tror att det finns flera saker som gör hästen så bra.
– För det första så är stammen bra och sedan har han en bra teknik, säger Pelle.
– Han använder inte för mycket innan heller, och är ganska oberörd, berättar Tina.
Trodde ni att han skulle bli en snackhäst?
– När man är tränare ser man bara mörka moln... Men vi är inte så där jätteöverraskade, sett till hur han avslutade förra säsongen också.
Framtiden
Det pratas om ett eventuellt Elitlopp?
– De ringde från Ronden i morse, det finns lopp hit och dit och direktkval och allting. Men så som han gick på Åby och så som han förhoppningsvis går på måndag... Vill de inte ha honom så struntar vi i det, det är inte hela världen. Vill de att vi kommer så prövar vi kanske, men det är inte så jätteviktigt som det har varit förut. Säg att vi har varit med fem, sex gånger tidigare, för oss är det inte lika viktigt längre.
Pelle beskriver Elitloppet som ett tufft lopp, och i år ser startlistan ut att vara bättre än på länge.
– På pappret är det nog ett av de starkaste på länge. Det får bli vad det blir. Jag tror nog att de vill ha med honom egentligen. Han har ju blivit en snackhäst och Tobias säljer sig jättebra, säger Pelle.
– Jag tror att de gillar att det inte bara är storstallen som har typ tre, fyra hästar med varje år som kommer, fyller Tina i.
Det finns massor av andra fina lopp att sikta mot också, menar Pelle. Och den största planen är att jobba för att ha en så hållbar häst som möjligt.
– Vår dröm är att vi ska ha en sund häst. Ta hand om honom, tävla på. Min önskan är att han i alla fall ska få fem veckors semester varje år, och det tänker jag att vi ska fortsätta med.
Det har blivit dags för arbetet på gården att fortsätta. Tina ska fodra hästarna och Pelle ska hoppa tillbaka in i traktorn han körde innan vi kom hit. Under vårt samtal har startlistan inför måndagens start på Mantorp kommit. Tina ser nöjd ut när hon studerar listan på telefonen.
– Spår tre. Det passar honom bra, säger hon.