Här är spökstaden mitt i Linköping

Här är spökstaden mitt i Linköping

Linköping
Lästid cirka 2 min

Björngatan har förvandlats till en spökstad, ett stenkast från Linköpings centrum. Husen står öde i väntan på rivning – trots att planerna på att bygga ett nytt resecentrum här har skrotats.

Träden dignar av mogna äpplen utmed den en gång så idylliska villagatan, granne med Anders Ljungstedts gymnasium. Husen är från början av förra seklet, med snickarglädje, verandor och redskapsbodar. Men att de vid det här laget har stått obebodda i ett par år har satt sina spår.

Gatan har lockat till sig vandaler som pangat rutor, rivit ner staket och brutit sig in. För att stoppa deras framfart är fönster och dörrar igenbommade med skivor och träreglar.

– Allt av värde är bortplockat ur husen och vi har daglig väktarrondering. Men vi har fortfarande problem med vandalisering, säger Erik Styrenius, fastighetschef för kommunala Resmex som äger villorna.

Resmex står för Resecentrum mark och exploatering AB. Det är ett kommunalt bolag som bildades 2006 för att köpa upp mark längs den kommande dragningen av Ostlänken. 

Resecentrum var då tänkt att ligga just vid Björngatan. 2008 köpte Resmex sex av de sju villorna där och hyrde ut dem med rivningskontrakt.

Den sjunde och sista villan köptes av Resmex i början av 2023 och alla husen tömdes, under protester från dem som bodde där. Nu utreder Resmex om det möjligen går att sälja husen till någon som vill flytta dem. Annars väntar rivning, preliminärt under 2025.

Under åren som gått har Ostlänken försenats i flera omgångar – någon byggstart i Linköping lär det inte bli förrän tidigast 2030. Dessutom har dragningen flyttats och Linköpings nya resecentrum ska inte alls ligga vid Björngatan, utan i en helt annan del av staden – vid Kallerstadsleden, nära Tornet.

Frågan blir ju då varför villorna vid Björngatan ändå måste rivas.

– Husen är i ett så pass dåligt skick att det inte är försvarbart att renovera dem och hyra ut dem. På sikt kan inte husen stå kvar, för de passar inte in i den stadsomvandling som är planerad, säger Erik Styrenius.

Stadsomvandlingen som Erik Styrenius nämner handlar om att låta Linköpings innerstad växa över ån. Tannefors ska på olika sätt knytas ihop med Stångebro och det nya stationsområdet.

I området runt Björngatan tänker sig kommunens planerare en tät innerstadsbebyggelse .

– Att i det läget bevara en gata med privata villor skulle begränsa våra möjligheter i framtiden. Vi behöver flexibilitet, säger Alisa Basic, som är kommunens stadsplaneringschef.

Nya gator kommer att behövas. Basic nämner Trafikverkets planer på att låta Stångådalsbanan få slutstation i norra Tannefors.

– Då behöver vi en bra kollektivtrafik därifrån till nya resecentrum, säger hon.