Tåget går nu – ska ni med, City?

Linköping City står kvar på perrongen – och tåget till superettan har gått. Nu måste vinsterna börja komma för att det inte ska ha gått för långt.

31 maj 2019 07:00

SE ÄVEN: Stora jublet kom av sig för City

SE ÄVEN: TV: Se City–Vasalund i repris

Man kan säga att det bara en tredjedel av serien är spelad, att det är mycket kvar och att det fortfarande är 60 poäng kvar att spela. Absolut. Så är det. Men City har bara tagit två poäng av tolv möjliga på slutet och det ger onekligen ett bekymmersamt läge i jakten på en topplats.

Det räcker inte.

Det är för dåligt för ett lag med så tydliga toppambitioner.

Nu förlorade serieledande Umeå överraskande i Örebro och det var söndagens bästa resultat för City efter den egna besvikelsen när 2–0 blev 2–2 mot Vasalund. Fem poäng upp till Akropolis i topp är i sig ingen alarmerande differens, men det får inte bli mer och bekymret är också att det blir allt fler lag som befinner sig däremellan.

Som Carlstad United – som väntar på söndag.

Jag vet som att det är tidigt, men den matchen kan på sitt sätt bli en vägvisare för fortsatta säsongen.

Jag gillar den kaxiga målsättningen om att det är superettan och inget annat som gäller. Men den innebär också att ett eventuellt fall skulle bli ytterst smärtsamt och tufft att hantera. Är City med på allvar inför hösten så kommer att göras en fortsatt storsatsning och ytterligare ett antal spelare av klass värvas in.

Det är knappast något tips som kräver gardering.

Om inte. . . ja, då kan det bli en lång och kall höst.

Ingen behöver ens fundera om högstanivån finns för att vara med hela vägen. Det gör den. I sina bästa stunder och med vinden i ryggen har City ett passnings- och ett presspel av högsta klass på den här nivån. Problemet är att jobbet måste göas hela tiden. Det svajar för mycket. Spelmässigt och attitydmässigt. Mellan matcher och under matcher. Som nu. I första halvlek var det stundtals strålande mot Vasalund och jag sa till bänkgrannarna William Strömberg och "Loben" Gustavsson från Linköpings FC att det måste ha varit det bästa som City gjort på länge.

Den andra var desto sämre.

Alla skador är en förklaring till svackan, men nu har ändå läget ljusnat där. Lawson Sabah, motorn på mittfältet, saknas dock fortfarande och vad han betyder märks väldigt tydligt nu när han inte är med.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten