Svaret på domarkritiken: "Vi missar helt enkelt"

Efter onsdagskvällens match mellan Linköping IBK och Falun riktade Libk-tränaren Johan Astbrant en hård kritik mot domarinsatsen i slutminuterna. Nu berättar domaren Rickard Wissman hur han såg på situationen.

15 november 2018 17:26

Det var drygt tre minuter kvar av matchen mellan Falun och Libk och resultatet stod 6–6. Hemmalaget Falun gjorde ett felaktigt byte vilket resulterade i att de var sex man på planen under en kort stund. Det gjorde att Libk-spelaren Max Wahlgren reagerade starkt från bänken och blev också utvisad på grund av sin reaktion. Det slutade med att Falun satte 7–6 i det numerära överläget och också vann matchen.

– Falun tar inte poängen från oss i dag utan det är domarna som tar poängen från oss. Det här är ett domarpar som ska åka till VM... och det är den andra matchen under säsongen där vi har dem och det blir strul för oss. Det här måste vi gå vidare med, sa Johan Astbrant besviket efter matchen.

Det var domarparet Rickard Wissman och Thomas Andersson som dömde och nu berättar Wissman för Sporten om sin syn på situationen.

– Vi missar helt enkelt att Falun spelar med en spelare för mycket i situationen när Max Wahlgren blir utvisad för protest. Vi upptäckte det efter matchen när vi kollade på filmklippet och sa det också till Linköping. Vårt jobb är ju att göra rätt så ofta som möjligt. Nu tittar vi på vad vi kan göra för att inte hamna där igen, säger Wissman.

Enligt Wissman hade det varit mycket gester från spelarna på bänken under matchen vilket gjorde att de båda lagkaptenerna hade fått prata med sina medspelare. Uppträdandena hade förbättrats fram till Wahlgrens situation.

– Vi upplevde att det blev bättre fram till att situationen hände – och då reagerar vi på den, säger Wissman och fortsätter.

– Men vi gör ju fel. Vi tar den ena utvisningen och missar den andra. Så länge vi har människor som dömer så kommer det hända. Vi lägger ner mycket förberedelser och tid på det här och det gör vi för att det inte ska bli några fel. Det känns skittråkigt i dag.

Svenska innebandyförbundet jobbar hårt och ger stöttning till domarna för att de ska ha en så liten felmarginal som möjligt.

– Vi gör allt vi kan för att våra domare ska göra så få misstag som möjligt. Det är klart att vi inte är nöjda när vi gör uppmärksammade misstag i gruppen. Men det hände och det kommer att hända igen. Då analyserar vi vad det berodde på och om det fanns något att ändra på i situationen. Sedan kan alla göra det bästa som går att göra i en situation men det blir ändå fel – och det händer ibland, säger förbundets domarkoordinator Mattias Linell.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi