Mångmiljonsatsningen i centrala Linköping – äntligen klar

Fotbollsplanen Lingvallen i centrala Linköping har länge setts som en av länets allra sämsta. Efter många år har nu kommunens satsning på att jämna till planen färdigställts.

Lingvallen

Foto: Erik Winell

Linköping2024-10-16 16:00

– Det är bara vi och ett till ungdomslag som fått testa på att spela nu såhär i början. De vill inte att vuxna springer för mycket på gräset redan, säger Carmelo Leone, tränare för LBK Gottfridsbergs P10-lag.

undefined
Elvin Zenkovic, Maiks Grundmanis och Dante Leone hoppas på härliga fotbollskarriärer. "Juventus är drömmen men det räcker också med Djurgården", säger Dante.

Redan 2020 skrev Sporten att Lingvallen var i skriande behov av renovering. Dåvarande ordföranden Malin Engel (LBK Gottfridsberg) sa då:

– Som det är nu är det nästintill farligt med alla gropar på planen, fastnar någon med fötterna där kan de ju bryta något.

Fyra år senare står alltså renoveringen klar (nästan) till en kostnad av uppskattningsvis 2,2 miljoner kronor.

– Jag har varit orolig. Det har inte alls varit bra. Hål i gräset har gjort att det varit farligt för spelarna. Det är många som har vrickat fötterna här, säger tränare Carmelo.

– Våra spelare var kanske vana men för bortalagen kunde det bli otäcka skador. De fokuserade kanske inte på bollen utan mer var man skulle placera sina fötter, säger han.

undefined
Just nu är det endast ungdomslag som får träna på Lingvallen. Men när gräset satt sig öppnas planen också för seniorverksamhet. Lingvallen vilar på en gammal deponi vilket gör marken extra svårjobbad.

Två av spelarna som fått testa gräset nu såhär i början nickar med.

– Det var lerigt och guppigt överallt. Man kunde se hur bollen bara rullade nedför backen. På planen, säger Dante Leone, 10.

– Värst var det vid hörnflaggan. Där gick det knappt att spela, säger Elvin Zenkovic, 10.

Under tiden som Lingvallen har renoverats har laget fått träna, antingen på den dåligt upplysta sjumannaplanen bredvid Lingvallen, eller i Ryds motionscenter.

– Det har funkat. Men nu äntligen får vi spela här, säger Elvin och Dante.

undefined
Lingvallen har renoverats för att mattan ska bli jämnare. Nytt gräs har såtts, ny belysning har installerats och ett nytt staket har byggts.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!