"Klart att det är svårt att påverka"

Backlöpning, brottningsträning och fystester. Samtidigt som Djurgården och Frölunda gör upp om guldet är Linköping HC:s försäsong i full gång. "Det är blod, svett och tårar", säger förra säsongens LHC-kapten Eddie Larsson.

24 april 2019 19:30

LÄS MER: Perssons besked - efter värvningarna

LÄS MER: Forwarden tillbaka i LHC

Djurgården har precis kvitterat till 1–1 i matcher i finalserien mot Frölunda. I Stångebro har istället LHC fullt fokus mot nästa säsong.

– Om man ser på det så är det klart att det är tufft att hockeyn fortfarande spelas. Samtidigt är det skönt att vara igång igen och att slippa ha semester allt för länge och komma in i rutinerna. Jag tycker bara det är kul att köra, säger LHC-backen Eddie Larsson.

Det blev en ovanligt kort säsong för Linköping och den nye general managern Niklas Persson har börjat bygga om ordentligt i laget. Almen Bibic har inte varit med under försäsongsträningarna och ryktas till Leksand, enligt Hockeynews.com. Det har även ryktats om att klubben kan bryta kontraktet med Joe Whitney – men det är inget som bekräftats.

Samtidigt har Hampus Larsson och Henrik Törnqvist anslutit från degraderade Timrå och Max Lindroth tillkommit från Tingsryd. Därmed är det hittills hundra procent svenska spelare som klivit in i truppen.

– Framför allt när jag var borta från kaptenspositionen var det tre nordamerikaner på kaptensposterna... det är klart att det gör skillnad. Nu har det kommit in tre gubbar mot slutet här där alla är svenskar så då förstår man att det är däråt vi ska dra. Det verkar vara killar med bra karaktär och det är de typerna vi vill ha hit. Vi kanske inte kommer vara det mest favorittippade laget nästa år heller men förhoppningsvis kommer vi jobba väldigt hårt och vara drivande på det sättet, säger Larsson.

En faktor som satte käppar i hjulet under säsongen var alla skador. Jonas Gustavsson, Eddie Larsson, Broc Little, Almen Bibic och Nick Sörensen hade alla hjärnskakningar under perioder. Det är något som gjort att LHC börjat med brottningsträning under onsdagar för att stärka upp nacken.

– Det är klart att det är svårt att påverka om du får en smäll rakt mot huvudet. Men det finns mycket du kan påverka genom att stärka upp runt huvudet. Vi kommer få se om det hjälper, men det känns så i alla fall, säger Larsson.

Nu har säsongen som varit börjat lägga sig och det är lättare att se nyktert på det som varit. Laget har haft olika samlingar och individuella samtal där spelarna fått ge sin syn på det som varit.

– Det är 20 personer med olika åsikter så det har varit lite olika vad man tycker och tänker. Men trots allt är det så att vi inte fick igång spelet och själva prestationen var inte speciellt bra. Resultaten var bra i början av säsongen men trots det var vi inte på topp spelmässigt. Vi fick aldrig riktigt till det vilket var det som var mest frustrerade.

Det var din första säsong som kapten. Hur tycker du att du axlade den rollen?

– Med tanke på resultatet får man väl säga att det var sådär. Det är klart att det är en erfarenhet och sedan är det alltid svårt när det är första gången. Jag hoppas att jag får med mig mer erfarenhet till kommande säsong och får jag vara kvar som kapten vill jag vara det. Sedan får vi bygga vidare där ifrån, säger Larsson.

Tommy Jonsson fick lämna direkt när säsongen var över och Bert Robertsson kommer in. Vad tror du blir den stora skillnaden där?

– Det får vi se. Bert har varit här och styrt lite redan i sommarträningen och det är kul att se att han är engagerad redan där. Sedan är det klart att det kommer kännas mer framåt augusti när vi får gå ut på is och får se vad han vill få ut av oss på ett annat sätt. Det blir spännande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi