"Jag sa att nu får du fixa det här"

Jaakko Rissanen har bara varit i Linköping i ett par dagar, men pratar redan som vore han nyanställd turistambassadör på kommunen. "Jag trodde att det skulle vara bra, men det verkar ännu bättre", säger han.

4 juni 2019 17:00

LÄS MER: LISTA: Fem finska LHC-favoriter

LÄS MER: LHC:s svar på centerryktet

29-åringen från Kuopio, östra Finlands största stad och hemstad även för ex-presidenten Martti Ahtisaari, tar av sig bakåtvända kepsen och torkar svetten ur pannan. En dryg vecka har gått sedan LHC:s general manager Niklas Persson hörde av sig tills att han nu klarat av ett intensivt och slitsamt träningspass med nya lagkompisarna i gymmet.

Jaakko Rissanen slår sig ned vid en av styrkemaskinerna och berättar om sina känslor efter övergången från Kalpa till Linköping HC som blev klar häromdagen.

Positiv kille?

You bet.

Allt är bra.

Killarna i laget. Staden. Arenan. Gymmet.

Allt.

– Jag trodde att det skulle vara bra, men det verkar ännu bättre, säger han.

Utöver en säsong i två klubbar i KHL (Vityaz Podolsk och kinesiska (!) Kunlun) har han spelat sin hockey hemma i Finland och mestadels i moderklubben Kalpa. Poängmässigt bästa säsongen kom 2016/17 då det blev 51 poäng på 78 matcher i serie och slutspel.

Nu ska han få en nyckelroll som center i en av LHC:s toppkedjor.

Så är det tänkt.

– När Niklas Persson ringde blev jag exalterad direkt. Jag kände att det var något som jag ville göra och det tog bara några dagar innan vi var överens. Jag har alltid velat komma till den svenska hockeyn för att testa mig själv.

– Jag pratade med några finska kompisar som spelat eller spelar i andra klubbar i Sverige. De sa att Linköping var ett av de bästa ställena i Sverige att spela på. Så jag ringde agenten och sa att "nu får du fixa det här", säger Jaakko Rissanen och skrattar.

Vad är det för spelare som kommer till Linköping?

– Jag är nog mer offensiv än defensiv, men kan spela i egen zon också. Annars blir nog inte coachen så nöjd, om du nu inte gör 80 poäng på en säsong.

Han säger att han redan känner sig som hemma.

– Många finska människor är också trevliga, men mer avvaktande. Ni svenskar är trevligare. Alla är så vänliga. Det känns som om alla här gillar mig redan nu. Haha.

Hur var det att spela hockey i Kina, förresten?

– Annorlunda. Nu så här i efterhand kan jag se det som en häftig upplevelse och att ha fått bo en tid i Shanghai med 25 miljoner människor. Men jag vet inte...det var bara några hundra som kom till våra matcher och i periodpauserna visades reglerna på tv-apparater runt om i arenan.

Eventuell ledig tid tillbringas för övrigt gärna på öppet vatten.

– Jag gillar att fiska. Mest gös, säger Jaakko Rissanen.

Kan enligt uppgift även fiskas i Roxen.

Bara så att du vet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten