Officiellt: Han är LHC:s nyförvärv

Finland och ishockey rimmar bra ihop nu. Och kanske kommer även Finland och Linköping HC göra det. Nu står det nämligen klart att en av toppcentrarna i LHC till kommande säsong är finnen Jaakko Rissanen.

3 juni 2019 17:14

Centern är 29 år gammal och kommer närmast från spel i moderklubben Kalpa, som har varit klubbadressen under merparten av hans professionella karriär. Jaakko har utöver sju säsonger som proffs spelat två säsonger i Saipa samt en säsong i KHL, där han representerade Vityaz Podolsk och Kunlun Red Star. Genom en klausul bryter han kontraktet med moderklubben för spel i SHL och LHC.

– Det känns väldigt bra. Jag har alltid velat spela i Sverige och när jag fick den här möjligheten så tog jag den direkt. Jag är väldigt glad över att vara här och ser framemot att börja spela i Linköping, säger Jaakko i en intervju med LHCTV.

– Jag är en allround-center.Jag vill spela med pucken väldigt mycket och försöker ha den så mycket som möjligt. Jag vill hjälpa till defensivt men även leverera till ytterforwards i offensiven. Det är mitt jobb här tror jag.

Kontraktet är dock endast skrivet på ett år – vilket kan vara både en fördel och nackdel.

– Det är en spelare som aldrig spelat i Sverige tidigare så det är såklart saker som är nya för honom. Men jag känner mig bekväm med vad vi har plockat hit. Samtidigt är han på den klara sidan med att SHL är en bättre liga än den finska. Det går mycket fortare och är mycket skridskoåkning. Han ville ta utmaningen och vi ville att han skulle hit och det är alltid bra att börja med ett år, säger LHC:s general manager Niklas Persson.

Jag antar att ni tar en diskussion under tidens gång om det går bra.

– Ja såklart. Om det går bra och han trivs är det klart att man kommer vilja förlänga. Men det får inte gå för bra heller för då kan han försvinna någon annanstans. Men det är såklart en utmaning att komma hit från Finland så det var inget snack om att ett år var okej.

Profilen på Jaakko Rissanen är enligt följande: en spelskicklig center med spetskvalitéer i sitt powerplay. Han är en spelare som även tar jobbet defensivt och är en lagspelare – men det är framför allt det offensiva kvalitéerna som sticker ut lite extra. Under förra säsongen spelade han in 24 poäng för Kuopio (elva mål och 23 assist).

– Han ser till att sköta defensiven definitivt, men han är en tvåvägscenter som spelar alla delar av spelet. Styrkorna är absolut spelet med puck, hur han ser isen och ser spelet. Spelet i powerplay ser jag som en stor styrka, säger Persson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi