Här är mantrat – som ska lyfta LHC

En starkare lagkänsla ska ta LHC tillbaka till toppen. "Alla ska veta att alla har gjort samma hårda jobb", säger Lasse Thörnholm, fystränaren.

10 maj 2019 16:30

LÄS MER: Robertsson klar – så långt är kontraktet

En månad har gått sedan Bert Robertsson presenterades som ny tränare i Linköping HC. En månad som inneburit en hel del förändringar. För många. Robertsson har kommit in och från start varit tydlig med vad som gäller.

Laget före jaget.

Alltid.

Lasse Thörnholm säger:

– Mantrat är att vi ska hålla ihop gruppen. Jag fick säkert höra det 20 gånger bara under första veckan. Håll ihop gruppen. Vi börjar alltid tillsammans och vi slutar alltid tillsammans. Alla kan inte alltid göra exakt samma saker, men när vi sprungit ute har vi flyttat cyklarna dit också.

– Samma plats, samma tid och samma jobb. Du ska kunna se att din stridskamrat jobbat lika hårt som du själv. Du kan lita på att han är redo och förberedd. Om jag gör mitt och han gör sitt så blir det bra, säger Thörnholm, som själv har en bakgrund i det militära och kan dra paralleller till sättet att arbeta där.

LÄS MER: Mer träning och brottning för LHC

Under de senaste åren har trenden gått mot mer individanpassad träning, men nu har LHC tagit ett par kliv bakåt för att i sin tur ta sig framåt. Och intrycken är så här långt positiva. Veteranen Sebastian Karlsson, som nu kan träna för fullt efter sin axelskada, säger:

– Det ena behöver ju inte utesluta det andra, men jag gillar det. Det är klart att det blir lättare att lära känna varandra om du gör mer saker tillsammans. Det minskar risken för att det ska bli spretigt.

Lasse Thörnholm nickar instämmande.

– Laget är inte starkare än vad gruppdynamiken i laget är. Om många har sina egna agendor kanske det spretar åt olika håll, men har du genomlidit något tillsammans blir gruppen tajtare. Det är för sent att börja bygga laget i augusti.

Märker du någon skillnad redan nu?

– Ja, jag tycker det. Det känns tajtare. Det gör det. Går inte att säga exakt vad det är, men det finns en annan dynamik i luften. Bert kräver fullt engagemang från alla. Hela tiden, säger Thörnholm.

LHC avslutade på fredagen sin fjärde tuffa träningsvecka. Ytterligare en väntar innan det är dags för en vecka av mer återhämtningskaraktär.

– Programmet bygger på att vi ska träna tillsammans och det ska vara så få avbrott som möjligt under tiden. Det går inte att gå upp halv nio, släntra in här klockan nio, svepa en sportdryck och tro att du ska orka tre timmars träning.

Det låter som att ni tränar tuffare än tidigare?

– Ja, för att tempot och intensiteten ökat. Snittpulsen är högre nu. Men det gäller att hitta den perfekta nivån och balansen. Det går alltid att träna folk sönder och samman. Det är inget svårt, säger Lasse Thörnholm.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten