– Nu blev det så i år igen. Vi kom till kvartsfinal men kommer liksom inte längre. Det är den nivån vi ligger på. Hur trovärdig är man om man vartenda år då säger att ”nu jäklar blir det guld”, säger Anders Mäki. Han suckar lätt för att sedan fortsätta:
– Det känns som att vi drömt, trott och siktat på det varje år. Det är dock inte så konstigt heller. Blir man trea och går till kvartsfinal kan man ju inte sikta på att komma lägre. Men det kanske är läge att sluta titta på nästa säsong utan kolla mer långsiktigt. Vår målbild är att år 2023 vara Sveriges bästa hockeyklubb.
LÄS MER:"Bättre det blir rätt från början"
När målsättningen i flera år varit att ta SM-guld börjar tålamodet hos många supportrar att ta slut. I öppna supporterforum hörs kritiken högt och flera letar efter någon eller några att skylla nederlagen på. I vissa fall är det just Mäki och Emvall som får ta den negativa kritiken.
– Kritiken efter varje säsong brukar vara ungefär på samma sätt. Många skriver att det är förjävligt, vi är odugliga, vi har åkt på semester och jobbar inte. I ena sekunden är det viktigt att det finns mer hjärta för klubben och i nästa skede ska det in friskt blod utifrån som inte ska ha någon koppling till klubben alls. Då får helt plötsligt ingen ha något hjärta för klubben längre, säger Mäki och skrattar till.
Från Correns sida har kritik framkommit i diverse krönikor där en åsikt varit att både Fredrik Emvall och Anders Mäki är profillösa.
– Jag förstår att det blir en liten omställning att gå från Mike Helber till mig. Vi har mycket gemensamt men också mycket som är olikt. Han är en amerikan med den utstrålningen medan jag är gruvarbetarsonen från Kiruna. Jag tycker inte det är min stil att sticka ut hakan bara för att sticka ut hakan. Men det kanske är en brist och om det är något som folk tycker är viktigt då får jag kanske försöka tänka på det, säger Mäki medan Emvall fyller i:
– Det är klart att vi kan synas mer och vi funderar på hur vi ska kunna göra det. Om man får prata, säga sitt och sanningen kommer från mig är det bara positivt. Men vad jag förstår är det ganska mycket som inte stämmer och det eskalerar ofta på sociala medier.
LÄS MER: Mäki om kritiska banderollen
I femårsplanen som LHC tagit fram är just förbättrad kommunikation en av punkterna.
– Vi vill få ut informationen från våra egna kanaler där nivån kan hållas skaplig. Där har vi också arbetsgivaransvar. Om någon skriver något dumt så tar vi bort det, men då tror folk att vi censurerar. Vi kan låta kommentarer ligga kvar någon dag eller två men sedan måste vi ta bort det. Det gör dock att det inte blir en öppen debatt på samma sätt där folk kanske inte är lika sugna på att skriva som i de öppna supporterforumen, säger Mäki.
Men om ni får granska er själva och ert ansvar, vad gjorde ni rätt och fel i era roller?
– På något sätt så granskar man sig själv varje dag. Men mitt jobb är det egentligen styrelsen som ska utvärdera. Det gör vi kontinuerligt under säsongen, säger Mäki.
Vad säger styrelsen då?
– De är ganska nöjda med att vi kan jobba så fokuserat och opåverkat av omgivningen... såklart är vi också människor och blir påverkade på olika sätt. Det är en tröskel man måste komma över för att kunna städa bort allt utifrån och fokusera på att göra det bästa för klubben varje dag. Det är viktigt så att man inte börjar få svårt att sova eller tänka på massor andra grejer bara för att göra fansen nöjda. Det som gör fansen nöjda kanske inte är rätt grej för klubben, säger Mäki.
När frågan går vidare till Emvall är han tyst i några sekunder för att sedan säga:
– Mitt jobb har ju givetvis en stor del i rekryteringen och det är klart att man har funderat på värvningar som till exempel Mark Zengerle. Där borde jag gjort ett bättre jobb från början. Han skulle varit bättre tränad när han kom. När vi sedan fick en så dålig start som vi fick hjälpte inte det honom alls. Här är det mycket mer skridskoåkning än vad det är i AHL och han hade helt enkelt för dåliga testvärden. Det måste man säkerställa till nästa gång. Han tar en paus för att sedan fortsätta.
– När det gäller Patrick Mullen fick han lämna för att han inte kom in i gänget. Rent hockeymässigt hade han en tuff start men sedan blev det bättre under resans gång. Det fungerade inte i Sverige för honom – han höll sig för sig själv. När det kom till en viss punkt insåg vi att vi måste ha ett lag... och då valde vi att bryta med honom.
LÄS MER: LHC satsar på ny publikkampanj
Djurgården, som slog ut LHC i kvartsfinalen, blev kända för sin ungdomskedja där Axel Jonsson–Fjällby och bröderna Davidsson var draglok. Det var en kedja som stod för mycket fart, teknik och skridskoåkning. Även LHC fick upp junioren Olle Lycksell under säsongen som kom in med fart och fick skriva på ett treårigt rookie-kontrakt. Med en tuff ekonomisk situation är just juniorer en billig lösning.
– Man kan samtidigt inte kvotera in juniorer bara för att man ska ta upp juniorer. Det är trots allt en elitverksamhet vi håller på med. Men om du kollar på de sista fem-åtta åren tror jag nog att LHC ligger i topp på att ha tagit upp spelare från det egna ledet, säger Emvall medan Mäki fortsätter:
– Det kommer nog vara lättare att ta sig in i A-laget här än i många andra klubbar. Samtidigt är det ingen som blir glad om vi torskar en match bara för att vi spelade med en junior extra.
När Anders Mäki och Fredrik Emvall tog över sina poster hade LHC gått åtta miljoner back. På grund av det blev det nedskärningar i organisationen där personal fick lämna – för att helt enkelt komma på fötterna igen. Placeringarna i tabellen har droppat med åren – men ändå har LHC kommit till kvartsfinal. Ekonomin är dock ingenting som de vill se som ett hinder för att kunna sikta på större framgångar.
– Man vill aldrig skylla på något, men det är klart att det har varit tufft. Vi vill dock inte tjata om att ekonomin hindrar oss utan vi vill ju komma långt ändå. Men lyckas de andra lagen få in pengar så måste vi också fixa det, säger Mäki.
LÄS MER:Därför måste ni tar mer plats, LHC
Vad är det för identitet LHC vill förmedla spelmässigt?
– Om man pratar med tränare och spelare som kommer hit utifrån brukar de uttrycka att det som är jobbigt med att möta LHC är de snabba spelvändningar och att när vi får fart i anfallszon blir det ett enormt tryck. Det tycker jag att vi ska ha kvar och det ska sitta i ryggmärgen. Sedan är det att utveckla det spelet man försöker skapa och det blir man aldrig färdig med. Det spelet som Skellefteå skapat med press över hela banan och mycket skridskor har alla andra lag tagit efter och där har vissa lag nu kommit ikapp. Sedan kommer nya lag som tar spelet till nästa nivå och då måste de andra lagen också nå dit. Man kan inte säga att det här är vårt spel och sedan är det bara så. Om du tittar på spelarna som kom in den här säsongen så hade några svårt att komma in i det spel vi byggt upp de senaste åren. Där kanske vi skulle fått göra annorlunda för att de skulle passat bättre. Vi trodde nog att de skulle växa in i det precis som Niklas Persson gjorde när han kom tillbaka, säger Mäki.
Skellefteå började med pressen över hela banan, Växjö har börjat bygga upp något nytt nu. Men varför kan inte LHC vara laget som sätter tonen för nästa steg?
– Det kan vi absolut vara, säger Mäki.
Både Emvall och Mäki blir tysta i några sekunder.
– Då är bara frågan vad det är för någonting, säger Emvall. Han är tyst igen för att sedan säga:
– Vi är nog ganska samstämmiga där om att det gäller att hänga med. Det går inte säga att nu ska vi spela såhär till döddagarna utan man måste våga förändra sitt spel.
Vad har ni för målsättningar för kommande säsong?
– Det vågar vi inte uttala oss om än. Det är för tidigt att säga. Vi får luta oss mot vår femårsplan. Men givetvis vill vi bli bättre än föregående år. Vi ska vara en klubb att räkna med inom svensk ishockey. Vi vill göra Linköping stolta igen, säger Mäki.