– Jag förstår att ni blir frustrerade som inte får något svar i tränarfrågan. Det är jättesvårt att släppa på någonting över huvudtaget. De som är aktuella kan dels ha ett jobb i dag som de inte vill röja för den arbetsgivaren och dels handlar det om en prioritetsordning. Det är inte så himla kul för en tränare att veta att han var det femte alternativet. Därför är det samma policy som gäller i tränarfrågan som med spelarna. När det är klart så är det klart. Men jag kan säga att det nog kommer vara en man som blir tränare, säger LHC:s klubbdirektör Anders Mäki och ler lite lätt.
När LHC-ledning varit tysta angående aktuella ersättare har det uppkommit spekulationer och rykten som de menar är falska.
– Ibland blir det faktafel och det har varit en del faktafel som skrivits den senaste tiden. Det är en sak om man erfar eller "har hört att" någonting är aktuellt. Men när det står i klartext att det är på ett vis och så är det inte så... Det känns inte riktigt okej. Men vi lägger ingen energi på att bemöta det, säger Mäki.
Arbetet fortgår, men duon vill inte stressa fram en ersättare.
– Dan (Tangnes) hade väldigt många bra egenskaper – givetvis. Man vill få in en tränare som fungerar i gruppen eftersom de kommer jobba jättemycket ihop. Men även Dan hade såklart brister i sitt ledarskap så om vi kan vill vi ju få in en tränare som inte har dem. Samtidigt är vi ganska sent ute på säsongen så det finns inte en uppsjö av tränare att välja på, säger LHC:s general manager Fredrik Emvall.
Det är viktigt att personen fungerar med den stab som redan är kontrakterad.
– Hittar vi en person som fyller en lucka vi märkt att vi haft i det tidigare tränarteamet är det jättebra. Man får göra någon form av prioriteringslista och ta kontakt med ett ex antal tränare som man jobbar lite halvt parallellt med. Sedan är det några som inte passar in alls. När det kommit upp intressanta namn är nästa steg att vi tar god tid på oss att berätta om klubben och vad vi tror och tänker. Sedan får personen gå igenom sina värderingar och hur han ser på ishockey. Känns det fortfarande okej är det viktigt att de andra tre i tränarteamet får träffa den här kandidaten så att de kan sitta och gå igenom det dagliga jobbet i omklädningsrummet tillsammans. Det måste stämma för annars blir det inte bra. Sedan skulle man gärna vilja göra ett personlighetstest på individen för att se att det inte finns någon egenskap som kommer fram fel vid en pressad situation senare, säger Mäki och fortsätter:
– Hela processen är jättesvår eftersom det oftast finns anbud från andra föreningar och då ska även tränaren sortera ut och hitta rätt. Folk tror att det bara är att ringa upp en tränare, skicka över ett kontrakt och sen är det klart. Det är mycket viktigare att det blir rätt från början för att inte hamna i problem senare.
Tränarfrågan drar ut på tiden vilket kan gör att eventuella nyförvärv väntar med att skriva på.
– Det är en balansgång. Nu är det inte så att spelare absolut måste ha en viss tränare. Alla spelare vet att en tränare som blir aktuell för ett sånt här jobb är ruggigt professionell. Men det kan vara så att någon spelare har kommit på kant med en tränare tidigare i sin karriär och därför vill avvakta. Men för vissa spelar det ingen roll vilken tränare de har – de bara kör på, säger Mäki.