Hans besked – om stora planerna i Varamon

Visionen att flytta idrottsanläggningar och hallar till Varamon lever. Enligt kommunalråd Kåre Friberg (M) tittar man just nu på förslaget och i höst planeras en förstudie.

Kåre Friberg (m), kommunalråd.

Kåre Friberg (m), kommunalråd.

Foto: Peter Calén

Motala2019-06-14 08:00

LÄS MER: Storslagna planer för Lalandia-etableringen

LÄS MER: Vill flytta hela idrottsområdet

Förra majoriteten lovade en bandyhall. Alliansen omvandlade den till ett förslag om en airdome som sedan utmynnade i en vision om att flytta bandyn, ishall, sporthall, bowlinghall och kanske ytterligare någon anläggning till den stora gräsytan vid Jätten och riksväg 50. Enligt Kåre Friberg (M), som lanserade idén, tittar tjänstemännen just nu på lite olika alternativ för att förverkliga visionen.

– Just nu tittar man mest på möjligheterna. Längre fram i höst kan det bli beslut om en förstudie, säger han.

Hur den förstudien ska utformas är oklart. Kåre Friberg talar om att man behöver titta på förutsättningarna för att flytta hallar och förutsättningarna för att bygga på platsen.

– Men frågan ligger inte på is. Det är många som varit positiva och tror att det här kan bli bra, säger han.

Exakt när förstudien skulle kunna dra igång är inte spikat. Förstudien för simhallen har kostat 3,5 miljoner kronor. Vad förstudien för att bygga flera nya hallar i Varamon landar på vet inte Kåre Friberg i dag.

Kommer ni att avsätta pengar för förstudien i er budget?

– Det kanske inte riktigt krävs en stor förstudie. Det handlar ju om att titta på vad som ska byggas, hur stort, vad som kan ligga hus Luxora. Det handlar om att jobba med förslagen och att involvera föreningarna. Vad man behöver titta på beror ju lite på vad vi kommer fram till nu och jag vet inte riktigt hur långt som vi kommer innan semestrarna, säger Kåre Friberg.

Att flytta och bygga flera hallar, bland annat en bandyhall, kräver inte det stora utredningar?

– När det gäller exempelvis bandyhallen kan vi använda de två utredningar som redan gjorts. Det kräver inga nya stora utredningar att lägga ner isrör, säger Kåre Friberg.

Samtidigt menar han att det också behöver tittas på vad en försäljning av marken kring järnvägen där de olika idrottsanläggningarna ligger i dag. Vad är den marken värd och hur långt räcker intäkterna från en sådan markförsäljning till för att täcka byggandet av hallar ute vid Lalandia.

– Det här förslaget bygger ju på att vi säljer marken där för bostäder. Då får vi in pengar så att vi kan finansiera hallarna, säger Kåre Friberg.

Har ni tittat på förutsättningarna för att bygga bostäder intill järnvägen?

– Vi har inte kommit så långt än, säger Kåre Friberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!