Storslagna planer för Lalandiaetableringen

Ett badland med rutschkanor och vågpool. En multisporthall och bowlingcenter. 550 semesterbostäder och en kommunal simhall. Det är storslagna planer som Lalandia och kommunen presenterade för Motalaborna.

Foto: Anders Törnström

Motala2018-04-03 17:38

BILDEXTRA: Så formar Lalandia om Motala.

LIVERAPPORTERING: Vi var på plats på informationsmötet.

Omkring 1000 personer hade anmält sig för att få höra vad Lalandia och kommunen gjort det senaste året sedan man bjöd in Motalaborna till Folkets Park för att presentera tankarna med projektet. Det innebar att det var så gott som fullsatt på samtliga tre sittningar.

– Det känns väldigt dejligt för oss att Motalaborna är så intresserade av att höra vad vi har att berätta, säger Lalandias vd Jan Harrit.

Det man på mötet ville berätta för Motalaborna var vad man planerar att göra. Och det är inga små planer som man har. Aquadomen blir 5400 kvadrat och innehåller bland annat stora vattenrutschbanor, vågpool, relaxavdelning och vattenland. Men anläggningen ska inte bara bestå av ett vattenland. Lalandia presenterade också att man planerar att erbjuda ett stort lekland, klätterväggar liksom trampoliner.

– Det har vi märkt är väldigt populärt nu, säger Jan Harrit.

En annan stor nyhet var att man planerar att bygga en rejäl multisportarena. Enligt Jan Harrit tänker man sig att där kunna erbjuda bland annat plats för handboll, padel och badminton.

– Vi tror att det här kan bli ett sportcenter för hela regionen där man bland annat ska kunna ha tävlingar och träningsläger, säger Jan Harrit.

Företaget presenterade också hur man tänker kring de 550 semesterbostäderna. De flesta av dem kommer att ligga vid Folkets Park, men även vid kommunens nuvarande stugby, vid Lindgårdens parkering liksom vid Vildmarkens parkering.

– Vi vill att bevara den fantastiska utsikten som finns i dag över Vättern. Vi anpassar byggnadernas höjder för att inte störa grannarna, men vi vill också att de nya byggnaderna ska få glädje av att kunna se ut över sjön, säger projektdirektör Thomas Nielsen och förklarar vidare att man vill bygga i trä för att smälta in i området.

På plats fanns också biträdande kommundirektör Jimmy Szigeti för att berätta om kommunens simhall. Också där fanns nyheter att berätta. En 50-meters bassäng är huvudtanken, men med möjlighet att dela av och nyttjas på olika sätt. Men det är inte det enda som skulle tillkomma.

– Vi tänker oss en utomhusbastu för hela familjen, säger Jimmy Szigeti och fortsätter:

– Vi har också tittat på en större varm bubbelpool liksom en undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten.

Planchef Lena Petersson-Forsberg hade en dragning om detaljplanerna som snart går ut på samråd. Det innebar en snabb presentation av parkeringar (500 p-platser försvinner, 800 kan tillkomma), upphävt strandskydd och om det egentligen är bostäder som ska byggas.

– Området är inte till för bostäder utan om tillfällig vistelse. Man ska inte bo där permanent, säger Lena Petersson-Forsberg.

Efter henne var det dags för den fullsatta salongen att ställa sina frågor. Det blev en frågestund med varierande tema. Lalandias och kommunens representantet fick svara på frågor på allt från priset för årskort, om det ska byggas isvak och om alla bostäder måste vara sålda innan företaget sätter spaden i backen.

– Det är inte ett krav att allt måste vara sålt, men en viss del måste vara det innan vi börjar bygga. Om det här ska bli en succé behöver det bo människor i semesterbostäderna som kan komma och besöka oss, svarar Jan Harrit.

Lalandias planer

Lalandia planerar en stor anläggning vid Jätten med ett upplevelseland på 10 000 kvadratmeter, 5400 kvadratmeter vattenland sant en kommunal simhall på 4200 kvadrat.

I huvudanläggningen planeras bland annat vågpool, stora rutschkanor, ett bowlingcenter, restauranger och en multisporthall för bland annat badminton och padel.

Till det planeras 550 semesterbostäder. Detta placeras vid Folkets Park, parkeringen vid Lindgården, parkeringen vid Vildmarken samt vid kommunens stugby.

De fem områden som nu får nya detaljplaner innebär ett bortfall av cirka 500 parkeringsplatser. Kommunen har dock beredskap för att skapa 800 nya platser.

Nu fortsätter processen med samråd. I december hoppas kommunen att detaljplanerna kan antas av fullmäktige. När de vunnit laga kraft är danskarna redo att köpa marken och de hoppas sedan kunna sätta spaden i marken våren 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!