Satsningen i Linköping: "Utan det här hade vi inte överlevt"

Fler och fler Linköpingslag har det tufft att få ihop hela lag så fort barnen blir äldre. Det vill Linköpings nyaste fotbollsförening råda bot på.

Några av de unga tjejerna övar på vändningsteknik på Skarpans konstgräsmatta.

Några av de unga tjejerna övar på vändningsteknik på Skarpans konstgräsmatta.

Foto: Erik Winell

Fotboll2024-08-08 19:00

– För fem år sen märkte vi att det var många lag runtom i vårt område som hade det allt tuffare att få ihop lag på breddnivå. Tjejer som vill satsa kanske går till en annan förening men på breddnivå blir det tunnare när många också väljer att sluta, säger Jari Jänkälä en av initiativtagarna bakom Flickalliansen Linköping.

– Utan det här hade vi i BK Tinnis inte överlevt. Det är färre tjejer som vill spela fotboll nu, mindre kullar med barn och sen är det allt svårare att få föräldrar att engagera sig. Jag är lite rädd för vad som ska hända med damfotbollen i stan om ett par år. Bredden måste finnas.

undefined
"Det var en höst där alla slutade efter vår sista match. Sen såg vi samtidigt att det i Östria Lambohov fanns sex tjejer som letade lag, samma i Gottfridsberg. Då tänkte vi bara, varför gör vi inget ihop? På den vägen är det", säger Jari Jänkälä, initiativtagare till Flickalliansen Linköping.

Flickalliansen Linköping beskriver sig själva som en verksamhet som bedrivs inom ramen för föreningarna BK Tinnis, LBK Gottfridsberg, Vikingstad SK, Östria Lambohov och KFUM Bollihop, med syftet att så länge som möjligt behålla unga tjejer i Linköpingsfotbollen.

Elina Jänkälä, 20, var en av de tjejer som slutade tidigt. Men. Hon hittade tillbaka.

– När jag var tolv år slutade jag. Jag spelade i Derby då, men när det blev för seriöst på nio mot nio så slutade jag. Det var det många som gjorde. Sen var det lite tur att pappa (Jari) var engagerad här i Flickalliansen så att jag kom tillbaka till fotbollen.

undefined
"Jag är tränare för ett par grupper. Det viktiga är att trycka på att det ska vara roligt att spela fotboll", säger Elina Jänkälä.

Ute på Skarpans konstgräsmatta springer trettiotalet barn runt i olika träningsgrupper. Tjejerna bär tröjor i alla dess färger, och med alla möjliga klubbmärken.

– Det är vi i Tinnis som är administrativt ansvariga men sen hjälps vi åt med att fixa sponsorer och med att vara ledare. Det ska inte kosta något extra att spela här. Man betalar sin medlemsavgift till sin förening. Det är det enda, säger Jari.

undefined
Vattenflaskor och vattenhinkar står redo för att svalka spelarna efter sina träningstimmar.
undefined
Molly Sandén, 6, och Linnea Sandén 8, tar lite fotbollsrast. "Vi började spela när vi var tre år. Det är jättekul med fotboll", säger Molly med storasyster Linnea hummandes bredvid.

För att nå ut till unga, inte ännu fotbollsspelande tjejer har Flickalliansen också ett nära samarbete med KFUM Bollihop som finns i Berga, Skäggetorp och Ryd.

– Där kan det vara lite andra ekonomiska förutsättningar så där försöker vi också se till att ha fonder så att man kan spela gratis hos oss. Det tror jag betyder massor. Som idag, nu när vi har fotbollsskolan öppen så är det massa tjejer från Berga som är här, säger Elina.

undefined
Naya Rahmi dribblar framåt.

Några barn jublar efter att en boll rullat in i nät. Jari springer bort för att ta emot dagens lunchservering. Sexåriga Molly Sandén tömmer en vattenflaska över huvudet.

– Jag tror att det är jätteviktigt att den här verksamheten finns. När fler och fler slutar, eller väljer att satsa mer seriöst så måste bredden finnas kvar, säger Elina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!