Onormal oddsrörelse –  misstankar mot AFK

I fjol blev division 1-matchen mellan Linköping City och Forward utredd för misstankar om matchfixning – men förundersökningen lades ner. Nu har även systerföreningen AFK Linköpings matcher blivit "flaggade" på grund av onormalt stora insatser på den asiatiska spelmarknaden. Något som först rapporterades av DN.

AFK Linköpings tränare Khalid Neshati menar att det kan finnas många förklaringar till oddsrörelsens förändring i flera av lagets matcher.

AFK Linköpings tränare Khalid Neshati menar att det kan finnas många förklaringar till oddsrörelsens förändring i flera av lagets matcher.

Foto: Per Bergsten

fotboll2019-07-08 20:45

Det är DN.se som uppmärksammar matchfixningsfrågan där tidningen konstaterar att antalet svenska fotbollsmatcher som misstänks ha varit utsatta för matchfixning fortsätter att öka. Fjolårets rekordsiffra på 44 matcher är på väg att överträffas. Under maj månad uppstod också misstankar mot en rad matcher där flera av dem var i herrarnas division 2 södra Svealand, serien där AFK Linköping huserar. Enligt organisationen Federbet, som övervakar oddsmarknaden, handlar det i flera fall om spel på ett visst antal mål. En av de matcher som ”flaggats” spelades mellan Huddinge och AFK Linköping den 24 maj, där hemmalaget i andra halvlek vände 0–1-underläge till 4–1-seger. Som i flera av de övriga fallen rörde det sig om onormalt stora insatser på den asiatiska spelmarknaden. En händelse i matchen som drog misstankarna till sig var att AFK Linköping startade matchen med Linköping City-spelarna Boris Pantaleev, Adam Larsson och Jacob Andersson, men bytte ut alla tre i den 33:e minuten.

– Vi hade knappt en trupp och hade en match mot Sandviken i division 1 två dagar efter. Vi bestämde att Cityspelarna skulle spela 25 minuter... och de fick spela 33. Vi körde över Huddinge till en början, men när vi tog ut dem tappade vi, förklarar AFK-tränaren Khalid Neshati.

Det ser lite konstigt ut när ni gör tre byten på en gång efter 33 minuter.

– Ja, du skulle sett motståndarna. De tappade hakan när jag bytte ut de bästa spelarna på planen. Men vi har alltid sagt att City går före och vi hade väldigt mycket skador. Först skulle de inte vara med i matchen alls, men då hade vi bara haft en avbytare som hade skadekänningar. Vi tänkte att vi skulle göra en bra första halvlek för att sedan hålla ihop det. Men det gick inte. Under de första 30 minuterna hade vi ju kunnat ha ledningen med 3–0, säger Neshati.

Svenska fotbollförbundet besökte AFK Linköping efter matchen där de också träffade truppen för att informera.

– De var här cirka två veckor efter matchen. Jag tror inte att förbundet gjort någon anmälan på matchen för de var väldigt tydliga med att de inte kan vara säkra på att det är någon matchfixning. Det är ingen som är misstänkt och det kan finnas många olika anledningar till förändringen i oddsrörelsen, säger Neshati.

Efter matchen mot Huddinge beslutade också Svenska spel att inte längre erbjuda spel på AFK Linköpings matcher.

– Vi har ett stort ansvar gentemot våra kunder att det går schysst till. Våra kunder spelar matcher på löpande band med utgångspunkten att matcherna avgörs på sportsliga grunder. När vi då ser avvikande mönster i oddsrörelsen är vi väldigt försiktiga. Om det händer en eller två gånger tar vi bort sådana lag som vi har en viss misstanke mot att det inte har gått rätt till. Vi har inga bevis men vi kan ha misstankar. Det är inget nytt fenomen utan det har vi gjort under många år, säger Janne Svensson, integrity officer för Svenska spel.

Kollar ni på hela marknaden eller bara hur det ser ut på Svenska spel?

– Vi kollar båda delarna. Vi har tillgång till att kolla på hela spelmarknaden. Vi är med i en sammanslutning som heter GLMS (Global LotteryMonitoring System) där vi kan se vad som avviker tydligt mot det normala. Vi har kontroll på våra egna spel men även full kontroll på oddsrörelsen i resten av världen, säger Janne Svensson.

Kan du se hur oddsen normalt ligger och jämföra på så sätt, eller hur fungerar det?

– Nej, det här handlar om hur oddsen rör sig. När våra oddssättare sätter oddsen på en match utgår de från ett antal förutsättningar. Hur ser det ut i serietabellen? Vad ställer lagen upp med? Har man några skador? Är det några konstigheter i laguppställningarna? Hur är förutsättningarna inför matchen? Finns det förutsättningar som ändras så justeras oddsen. Blir till exempel två nyckelspelare skadade ändras oddsen och det är en normal oddsrörelse. Det vi tittar på är om det har funnits avvikelser utan någon naturlig förklaring, säger Svensson.

Även Linköpingslagets förlustmatch mot Assyriska FF den 23 juni har dragit misstankar till sig. Här ledde AFK med 3–0 i paus och förlorade med 3–5. När Sporten ringer upp samarbetsföreningen Linköping Citys ordförande TuncayYüksel angående misstankarna är det första gången han får ta del av informationen.

– Jag hör det från dig första gången, säger han och fortsätter:

– Jag var på plats när matchen mot Assyriska spelades. Det var en lustig match. . . eller lustig och lustig. Med tanke på att det blir så mycket omsättning på spelare är det ostabilt i AFK.

Men hur reagerar du på det här? Linköping City hade misstankar mot sig i fjol med en utredning och nu får även AFK misstankar mot sig?

– Det här är inga grejer som man vill få i ansiktet. Vi försöker undvika det här med de rutinerna som vi gör innan match. Sedan är det svårt att veta vem man ska misstänka. Förra året fick vi ganska mycket hjälp med utredningen och vi gav dem all information som de behövde. I slutändan visade det sig att det inte vara någonting. Vi får vänta och se vilket steg som tas på grund av det här innan vi får panik som vi fick förra gången. Såklart är det inte kul. Man har tappat lusten för sånt här, säger Yüksel och fortsätter:

– Det är svårt för man vet inte i vilken ände man ska börja. Är det motståndarlaget? Är det någon av våra spelare? Är det domaren? Självklart är det bästa som kan hända att det blir en utredning på allt och alla så att man får bort skiten. Men var ska man börja? Man har tappat hoppet för fotbollen. När jag lirade fanns inte det här med matchfixning på kartan.

LÄS ÄVEN: "Det kommer ta tid innan stämpeln försvinner"

LÄS ÄVEN: Polisen: "Det är ett utbrett problem"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!