"Vi kämpar stenhårt för att behålla förskolor och fritidshem"

I en liten kommun som Ydre är bygdens överlevnad en viktig fråga för politikerna. Skolor och fritidshem är ett måste där människor ska vilja bo. Men kommunens ringa storlek försvårar också de politiska möjligheterna.

"Vi har bra resultat i skolan", säger vice kso Håkan Thudén (M).

"Vi har bra resultat i skolan", säger vice kso Håkan Thudén (M).

Foto: Sofia Wiman

Ydre2024-09-21 07:50

Nyheten i korthet

  • Centern och Moderaterna har styrt över Ydre kommun sedan valet 2022, med fokus på överlevnad och tillväxt. De har arbetat för att göra Ydre till en attraktiv kommun genom att marknadsföra den och stärka skolan och föreningslivet.
  • Kommunens vision är att ha 4000 invånare år 2030. För att nå detta har de bland annat tagit fram reklamfilmer och arbetat för att behålla förskolor. De har även fått statligt bredbandsstöd för utbyggnad av fibernätet.
  • De vill se mer alternativa boenden för att locka både yngre och äldre. De har lagt mycket pengar på ombyggnaden av Solängen och arbetar med att förbättra äldreomsorgen, bl.a. genom att införa lokalproducerad mat och förbättra färdtjänsten.

Sedan valet 2022 styr Centern och Moderaterna i samstyre Ydre kommun. Nu är det två år kvar till nästa val, och vi är alltså halvvägs i mandatperioden. Hur har det gått sedan 2022?

– Vi har ganska små möjligheter i en så här liten kommun, och det går inte att lova för mycket. Men det viktigaste har varit att ha koll på ekonomin, och det har vi lyckats med hittills, säger Håkan Thudén (M) som är vice ordförande för kommunstyrelsen.

undefined
"Bygdens överlevnad är en viktig fråga för invånarna", säger Håkan Thudén (M).

På frågan om vilken som är den viktigaste frågan för kommunens invånare svarar både Håkan Thudén och kommunstyrelsens ordförande Nina Vissing (C) samma sak: att kommunen ska överleva och växa. 2023, ett år efter valet, arbetade majoriteten därför fram en politisk viljeriktning med fokus på fem områden under den period som är kvar av mandatperioden:

– hållbarhet i kommunen
– utvecklingsmöjligheter för individer
– ett tryggt och självständigt liv
– starkt företagande och ett rikt föreningsliv
– att vara en attraktiv kommun för medborgare och medarbetare

Just att Ydre ska vara en attraktiv kommun har stått högt på politikernas lista under mandatperioden.

– Vi behöver fler invånare, fler som vill bosätta sig här, säger Nina Vissing.

undefined
"Ydre står för trygghet och livskvalité", säger Ydres kommunstyrelseordförande Nina Vissing (C).

Håkan Thudén instämmer.

– Vårt visionsmål är att vi ska vara 4 000 invånare år 2030, säger han.

Hur har ni arbetat för det?

– Genom att på olika sätt marknadsföra Ydre som kommun, så har politiken skjutit till medel. Just nu har det arbetats fram en reklamfilm för att skapa en nyfikenhet om vår kommun, säger Nina Vissing.

– Vi jobbar också vidare på det som vi redan är bra på, som skolan. Där har vi bra resultat bland eleverna, tillägger Håkan Thudén., 

– Vi kämpar stenhårt för att behålla förskolor och fritidshem på alla våra orter, inflikar Nina Vissing. 

Samverkan mellan föreningsliv, näringsliv och politiken är också viktigt, inte bara för marknadsföring utan för att bygden ska utvecklas. I detta ingår bredband och mobilmaster.

– Där är projektering på gång i projekten Ydre Syd och Ydre Mitt, säger Nina Vissing. 

undefined
"Vi har bra resultat i skolan", säger vice kso Håkan Thudén (M).

I november 2023 beviljades kommunen statligt bredbandsstöd för utbyggnad av det befintliga fibernätet till 66 byggnader i projekt Ydre Syd och 44 byggnader i projekt Ydre Mitt. Den budgeterade kostnaden för projekten är cirka 10 miljoner kronor. Det beviljade stödet är på cirka 6,6 miljoner kronor.

Är det något som inte gått så bra som tänkt under mandatperioden hittills?

– Oj, jag är ganska ny på posten, så det är lite svårt att svara på. Men jag skulle vilja se möjligheten till alternativa boenden som kan locka både yngre och äldre, säger Nina Vissing.

Mycket pengar läggs nu på ombyggnaden av Solängen. Kostnadskalkylen för byggnationen ligger på totalt 91 miljoner kronor.

– Äldreomsorg kostar. Det gör det i alla kommuner, säger Håkan Thudén.

– Men där har vi också gjort mycket för att vara en attraktiv arbetsgivare. Helgtjänstschema med kortare arbetstidsvecka har införts vilket också kostar lite mer men som varit en bra lösning, säger Nina Vissing och fortsätter: 

undefined
"Vi har skapat bra mötesplatser för äldre", säger Nina Vissing (C).

– Det har fungerat jättebra, och är också ett sätt att visa upp kommunen som en attraktiv plats att jobba på. 

Båda politikerna är överens om att politiken måste jobba långsiktigt för att nå sina mål. 

– Allting går ju inte jättesnabbt, säger Nina Vissing och skrattar lite. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!