Ydre kommuns resultat för perioden januari till och med april 2024 ger en negativ budgetavvikelse på 5,4 miljoner. Det innebär att resultatmålet på två procent av skatteintäkter, generella statsbidrag och utjämning inte uppfylls. Det är första gången på elva år kommunen har en negativ budgetavvikelse i det löpande resultatet.
– Det är pensionskostnaderna som har stuckit iväg i samband med att inflationen kom. Nu sitter vi här där kostnaderna är högre än vad intäkterna är, säger ekonomichefen Jonas Arpzell.
Prognosen visar att nettokostnaderna kommer att öka mer än skatter och bidrag också under resten av året.
– Vi sitter still i båten, sa Håkan Thudén (M).
En stor anledning till nettokostnadsökningen är socialförvaltningens ökade personalkostnader på grund av projektet "Heltidsresan". Där är målet att heltidsarbete ska bli norm inom välfärdens kvinnodominerade verksamheter. EU:s arbetstidsdirektiv i kombination med avveckling av delade turer bidrar också till ökningen.
– Bemanningen i äldreomsorgen ska bygga på heltid. Rätten till ett tryggt arbete som ger ekonomiskt oberoende betyder att kommunen blir attraktiv att leva och arbeta i, sa Anna-Lena Svensson (S).
Socialdemokraterna kommer dock inte att gå emot förslag till kostnadsminskning.
– Men schemaläggning måste ske i dialog med medarbetare, fortsatte Anna-Lena Svensson.
För att kommunen ska kunna hantera konjunktursvängningar och ha en handlingsfrihet är det viktigt att bygga upp reserver i form av eget kapital. Just nu är det egna kapitalet på 19,4 miljoner. Helårsprognosen visar att Ydre kommer behöva använda 23,7 procent av den summan för att täcka underskottet.
– Vi ska vara i balans till 2028, sa Håkan Thudén (M).
Kommundirektör Charlotte Gremar Engdahl berättade om god ekonomisk hushållning.
– Varje generation måste själv bära kostnaderna för den service som den konsumerar. Ingen generation ska behöva betala för det som tidigare generation förbrukat. Kommunen måste bedriva sin verksamhet på ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt sätt, sa hon.
Den största investeringen som gjorts under perioden är köpet av bredbandsnätet på Asby Udde för 8,2 miljoner kronor.
I februari fattade kommunfullmäktige också beslutet om att påbörja projektering av ombyggnad av äldreboendet Solängen med en kostnadskalkyl på totalt 91 miljoner kronor.