– Runt år 2000 var jag aktiv kristdemokrat i kommunen. Men när det nya stora främlingsfientliga partiet SD växte fram så tyckte jag att KD gick ihop för mycket med SD. Och där hörde jag inte hemma, säger 61-årige Johan Fälth (C).
För att visa detta ställde han sig på Centerpartiets lista istället. Han stod på sista plats. Nu går han alltså upp som vikarierande ordförande för kommunstyrelsen under Elisabet Hagströms (C) sjukskrivning.
– Centerns förslag blev jag. När de berättade tänkte jag först: "Skojar ni?" Det kom helt apropå, det är inget jag har gått och funderat på att bli.
Johan ser det som ett sätt att ställa upp för en kollega och vän, men vet inte om han egentligen är den bäst lämpade för posten.
– Men jag är social och känner att jag har mitt hjärta här, och för invånarna, säger han.
Johan och hans fru Bettan drev mjölkproduktion fram till 2008. Då inträffade varje förälders största mardröm – deras 17-åriga dotter Olivia omkom.
– Det gjorde att vi tänkte om och sålde mjölkkorna. Vi drev vårt lilla lantbruk med annat bredvid.
Mitt i sorgen fick Johan frågan om att bli elevassistent på Ydreskolan.
– Det var bra för mig. Jag har fortfarande kontakt med särskilt en elev som jag hjälpte.
Därefter fick han jobb på den begravningsbyrå som han och Bettan anlitat då deras dotter gick bort.
– Det är ett av de mest givande jobb jag har haft, att möta människor i den situationen.
Vid årsskiftet 2023-2024 lämnade Johan och Bettan över lantbruket till sin son Alfred. Då fick Johan mer tid över till annat, och började jobbade på ett privat vårdhem i Eksjö.
– Jag tar med mig många erfarenheter därifrån, främst att det funkar så bra när tio olika nationaliteter jobbar ihop. Men när jag blev tillfrågad om ordförandeposten så tog jag tjänstledigt. Det är ju ändå ett halvår det gäller, i första hand.
Johan kommer att gå in som ordförande på 80 procent. De resterande 20 procenten kommer att täckas upp av övriga i kommunstyrelsen.
Hur känns det att börja precis när kommunen för första gången på elva år har ett underskott?
– Det är utmanande. Sedan vet man ju lite vad det är som har skenat iväg och varför. Det har blivit bättre på Solängen, med fler heltider och en del som har enbart helgtjänstgöring. Både anställda och brukare är nöjdare med nya schemat. Sådana förbättringar kostar. Det måste de få göra. Men det måste betalas också.
Johan tycker att det kan vara bättre att börja i svårare tider än att komma in och allt är "klappat och klart".
– Nu vet man läget och får jobba efter det.
Han menar också att man får samarbeta i en kommun, särskilt om den är så liten som Ydre.
– Kommunalrådet ska inte göra allt. Jag får hänvisa till tjänstemännen. Men devisen "jag ringer kommunalrådet" hänger nog kvar lite här i Ydre, säger han med ett skratt.
Han vill ändå att kommuninvånarna ska få ett ansikte på honom och veta vem han är.
– Jag vill gärna vara mer ute i verksamheterna. Det är så viktigt i en liten kommun. Sedan får Håkan Thudén (M) som är vice ordförande och jag dela upp lite uppgifter mellan oss, precis som han och Elisabeth gjorde.
Johan tillträdde på posten den 18 juni, men han har redan några viktiga åtaganden inplanerade.
– Jag ska jag spela gitarr och underhålla på "Träffpunkt Senior".