"Vi har försökt ha ett öppet klimat"

Det är en förvånad Kaisa Karro, gruppledare för Socialdemokraterna, som kommenterar valkartellen som bildats av Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet.

På onsdagen meddelade V, KD och M att de ingår en valteknisk samverkan vilket förvånade Kaisa Karro, som utsetts till förhandlare för Socialdemokraterna.

På onsdagen meddelade V, KD och M att de ingår en valteknisk samverkan vilket förvånade Kaisa Karro, som utsetts till förhandlare för Socialdemokraterna.

Foto: Roland Klinga

Östergötland2018-10-10 18:15

Klockan 13.15 tryckte M, KD och V samtidigt på mailknappen och skickade ut pressmeddelanden om att de ingår en valteknisk samverkan. Koalitionen tappar därmed sin majoritet i regionstyrelsen och i hälso- och sjukvårdsnämnden. Koalitionen som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern blev tagna på sängen rejält.

– Det mest förvånande är att Vänsterpartiet via det valtekniska samarbetet ger Sverigedemokraterna en vågmästarroll i nämnderna, säger Kaisa Karro. Vänsterpartiet är ett av de partier som tagit mest avstånd från Sverigedemokraterna.

Emil Broberg anser däremot tvärtom att det är koalitionen som i sitt minorietsstyre gjort sig beroende av Sverigedemokraterna.

– Men med vår lösning hade vi i alla fall majoritet i nämnden och i styrelsen, säger Kaisa Karro.

Ett av skälen till att V, KD och M ska samverka är att tvinga den styrande koalitionen att prata med dem när politiska beslut ska tas, inte minst när det handlar om ekonomin.

– Vi har sagt, så sent som förra veckan när vi presenterade att vi vill fortsätta styra, att vi behöver ha diskussioner och samarbeten över partigränserna, framför allt när det gäller frågor som rör ekonomin. Och om det här är Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiets sätt att ta vår utsträckta hand så ser vi det som något positivt, säger Kaisa Karro.

Menar du att du ser deras valtekniska samverkan som något positivt?

– Nej, det gör jag så klart inte (skratt). Men vi sträckte ut en hand förra veckan där vi sa att vi vill prata med alla politiska partier om ekonomin och att det inte bara är de fyra styrande partierna som är med i sådana diskussioner. Ett svar på det tycker jag ändå man kan läsa i deras pressmeddelanden och det är ju positivt.

Men de menar ju att de försökt prata med er under hela mandatperioden?

– Jag tycker att vi har försökt ha ett öppet klimat och lyssna på varandra. Men under den här mandatperioden har vi varit en stark majoritet och haft en stark styrning och haft en möjlighet att få igenom väldigt mycket av vår politik. I hälso- och sjukvårdsnämnden har vi bifallit saker som opposition har lagt. Är man i opposition tycker man att man inte blir lyssnad på tillräckligt, oavsett vilket parti som är i opposition.

Hur går ni vidare nu?

– Vi fyra partier som vill styra i koalition håller på att förhandla för fullt och vi kommer att sätta oss ned inom det närmaste för att prata igenom situationen som har uppstått och hur vi ska bemöta den på bästa sätt.

Påverkar det här er politik på något sätt?

– Vi sitter just nu och förhandlar fram det som vi vill lägga fram som vårat koalitionsprogram men vi behöver också diskutera de här delarna.

Kan det bli svårare för att få igenom era gemensamma förslag?

– Det blir det ju till viss del. Enligt vårt mandatprogram får vi, de styrande åtta mandat, sedan får V, M och KD sju mandat och så får SD två. Det betyder att vi behöver ha med oss ytterligare parti i varje fråga.

För Göran Gunnarsson (C) kom beskedet om det valtekniska samarbetet som en överraskning.

– Man vill utnyttja situationen annars tjänar detta inget till, säger han.

Han är tveksam till M:s och KD:s garantier om att samverkan bara är av teknisk karaktär och att den inte ska leda till något politiskt samarbete.

– Valteknisk samverkan gör man för att nå framgång och framgång får man genom att driva politik. Moderaterna och Kristdemokraterna räknar väl med att få stöd någonstans ifrån.

Någonstans kan vara Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna eller hela eller den styrande koalitionen.

Men Göran Gunnarsson är mycket noga med att Centerpartiet håller både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna utanför det politiska samarbetet. Något han anser att KD eller M får svårt att göra.

– Det här är spelets regler och vill man ha med kommunisterna att göra så varsågod. Moderaterna kanske vart ledsna för att de inte fick samarbeta med sossarna, funderar han och konstaterar att om M och KD ska få igenom sin politik måste de samarbeta med ytterlighetspartierna.

Alexander Höglund (L) vill inte kommentera beskedet om valsamverkan innan den liberala gruppen analyserat vad det innebär.

– Det jag kan säga idag är att det krävs en enad opposition, alltså M, KD, V och SD tillsammans för att de ska bli större än vad vi i koalitionen är.

Totalt består regionstyrelsen av 17 ledamöter och 11 ersättare. Uppsättningen ser likadan ut i hälso- och sjukvårdsnämnden. Innan M, KD och V presenterade sin samverkan hade koalitionen nio ordinarie ledamöter i rs resp nämnd, M och KD, hade fem, V hade en och SD två. När trion nu ska samverka får koalitionen åtta ordinarie ledamöter, M + Kd + V får sju och SD får två. Koalitionen tappar en plats men ihop med SD har de inte längre majoritet, då oppositionen är större än majoriteten.

Läs mer:

V bildar valkartell med KD och M

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!