V bildar valkartell med KD och M

Nu ingår Vänsterpartiet en valteknisk samverkan med Moderaterna och Kristdemokraterna och tar därmed över majoriteten i regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden.

Per Larsson, gruppledare för Kristdemokraterna, betonar att det inte är någon politisk uppgörelse.

Per Larsson, gruppledare för Kristdemokraterna, betonar att det inte är någon politisk uppgörelse.

Foto: Annica Hesser

Östergötland2018-10-10 13:19

LÄS MER: M och KD vill öka trycket på koalitionen

Häromveckan deklarerade de fyra partier som hittills styrt regionen, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern, att de ska fortsätta ratta regionen de kommande fyra åren trots att de saknar majoritet i regionfullmäktige. Tryggheten skulle vara att de trots minoritetsstyret skulle få majoritet i regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden.

Nu ställs allt på ända.

När V bildar en valkartell, som lite fyrkantigt kallas “valteknisk samverkan”, med Moderaterna och Kristdemokraterna tappar koalitionen sin majoritet i både regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Det innebär ingen politisk samverkan utan är ett sätt att tvinga de styrande partierna att prata med oss, Moderaterna eller Kristdemokraterna, säger Vänsterpartiets gruppledare Emil Broberg.

Den valtekniska lösningen innebär att trion tar ett mandat från koalitionen som därmed får ge bort några ledamotplatser. Det handlar alltså inte om någon uppgörelse om politik, råds- eller presidieposter. För Vänsterpartiet medför det en något bättre representation i nämnderna.

– Vi har ersättare i trafik- och samhällsplaneringsnämnden och regionala utvecklingsnämnden och vi får plats i patientnämnden.

Partierna har in i det sista räknat på hur valresultaten kan skapa samarbeten mellan partierna.

Det var sent på tisdagskvällen som de M, KD och V kom överens att matematiskt ta över majoriteten i regionstyrelsen och hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Det var ganska odramatiskt. Vi hade ett snabbt möte där vi konstaterade att vi hade möjlighet till det här och på en halvtimme var vi färdigdiskuterade. Sedan gick vi tillbaka till respektive partier och partigrupper och alla tre partier tyckte det här var en bra lösning.

– Hos oss blev det så klart en diskussion om vi som parti kan göra upp med Moderaterna och Kristdemokraterna på det här sättet när vi ligger så långt ifrån varandra men i slutänden var vi helt eniga när alla förstod att det inte var någon politisk samverkan.

Att Vänsterpartiet skulle göra upp med Moderaterna och Kristdemokraterna var inget som koalitionen räknade med. Kaisa Karro, som är Socialdemokraternas förhandlare, har i tidigare intervjuer mer resonerat om en situation där Vänsterpartiet skulle gå ihop med Sverigedemokraterna vilket hon såg som obefintligt.

– Nu är det koalitionen som blir mer beroende av Sverigedemokraterna, säger Emil Broberg.

Inte ens Emil Broberg föreställde sig att hans parti skulle kunna gå ihop med M och KD. Han har hela tiden trott att det skulle bli ett alliansstyre då Kristdemokraterna och Centern hade en stor nyckelroll till vilket styre det skulle bli i regionen.

Det är kritiken mot koalitionen som enar den nya trion.

– Vi har inte varit nöjda med den politiska majoritetens har styrt, inte bara med politiken utan också att de flera gånger har sagt att de vill föra samtal med de andra partierna, men det har de inte gjort, säger Emil Broberg. Varken Socialdemokraterna eller något annat parti har hört av sig en enda gång till oss efter valet för att höra vad vi tycker och tänker. De har visat en stor nonchalans.

Nu blir koalitionen tvungen att prata med Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Under den gångna mandatperioden finns det antal frågor där de tre partierna har varit överens, berättar Emil Broberg.

– Det är inga stora frågor, men lite kring kollektivtrafiken där vi har landat i gemensamma ståndpunkter. För min del ser jag inga svårigheter att om det finns frågor där vi kan hitta gemensamma ställningstaganden med M och KD så är vi beredda att göra det.

Något annat som enat M, KD och V är kritiken mot den ekonomiska situationen i regionen. I år är det första året sedan 2003 som regionen gör av med mer pengar än de får in. När året är slut kommer det att fattas nära 200 miljoner kronor. Det är regionens totala resultat som tidigare fått budgeten att gå ihop trots de stora och allt växande underskotten i sjukvården.

Är det här en unik lösning?

– Nej, det är det inte. Vi kommer nog se fler av den här typen av överenskommelser runt i landet mellan olika typer av partier. Men det är lite oortodoxt, säger Emil Broberg.

Tror du att Centern och Liberalerna skulle stötta sina tidigare allianskompisar i smyg trots att de ingått samarbete med S och MP?

– Allt är ju möjligt, men skulle de göra det så skulle det nog bli lite cirkus över det hela. Det lite svårt att veta hur de ska hantera det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!