”De andra kommer att samarbeta. Vänta bara.”

Jimmie Åkesson siktar högt för Sverigedemokraterna. Målet är att bli största parti i nästa val – och att samarbeta organiserat med de borgerliga.

Nytt liv. – Jag mår bra. Jag har blivit bättre på att släppa kontrollen och sätta andra människor i arbete, säger Åkesson som efter valet var sjukskriven för utbrändhet.

Nytt liv. – Jag mår bra. Jag har blivit bättre på att släppa kontrollen och sätta andra människor i arbete, säger Åkesson som efter valet var sjukskriven för utbrändhet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Stockholm2016-07-11 06:30

Videon är inte längre tillgänglig

Så nära makten, men också så långt borta. Så stora och mäktiga, och ändå så svaga och isolerade. Så kan läget för Sverigedemokraterna sommaren 2016 beskrivas.

Partiet fick närmare 13 procent i valet och har klättrat ytterligare i opinionen till ungefär 17 procent på försommaren. Även om partiet backat i de senaste mätningarna, är det ändå betydligt större i dag än i september 2014. Och trots det, fortfarande så isolerat.

– Nja, det där stämmer inte. Vi har fått stort inflytande, säger Jimmie Åkesson.

– Dels röstar vi tillsammans med Alliansen i olika frågor. Dels har vi genom vår storlek påverkat på flera områden, inte minst migrationspolitiken, förstås, men också i till exempel kriminalpolitiken.

Åkesson nämner att SD och Alliansen tillsammans röstat igenom mer än 100 så kallade tillkännagivanden, frågor där riksdagen meddelar regeringen sin åsikt i en viss fråga.

LÄS MER: Partiledarintervjun med Ebba Busch Thor: "Vändningen kommer nästa val"

På väggen i arbetsrummet hänger ett fotografi av kungafamiljen tillsammans med Jimmie Åkesson. Kungen ser lite avvaktande ut, men Åkesson är glad. På en bänk står en bild på rockbandet Kiss, som en kompis har skänkt. SD-ledaren gillar hårdrock, men tycker egentligen att AC/DC är bättre än Kiss.

Partiledaren har kostym, slips, näsduk i kavajfickan och en liten SD-nål på kavajslaget.

– Var vill du sitta? I soffan. Okej, då sätter jag mig här, säger han och slår sig ner i en fåtölj. Intill sitter en politisk sekreterare som är med under hela intervjun.

LÄS MER: Partiledarintervjun med Jan Björklund: "Kan inte gå till val med samma gamla politik"

Enligt Åkesson förekommer ganska omfattande kontakter mellan Sverigedemokrater och företrädare för de borgerliga partierna. Kontakterna tas i kommuner, landsting och även i riksdagen där de borgerliga talar med SD för att stämma av läget inför viktiga omröstningar. Det är inga regelrätta förhandlingar, men väl informella samtal. Bäst är kontakten med Moderaterna, sämst med Centerpartiet.

LÄS MER: Partiledarintervjun med Annie Lööf: "Centern sitter inte bredvid. Vi tar vårt ansvar."

På den högsta nivån, bland partiledarna, förekommer dock inget samarbete. Där är SD lika tabubelagt som tidigare.

– Nej, så är det. Men lyssna på Moderaterna när de säger varför de inte vill samarbeta med oss. Nu är det inte migrationspolitiken längre, nu gäller det vår inställning till Nato. Snacka om svepskäl. För ett år sedan var det väl ingen som ville gå med i Nato.

Moderaterna talar numera om ”flyktingpaus”. Behövs SD när de närmat sig er så mycket?

– Sakpolitiskt är det kanske ingen stor skillnad just nu. Men för Moderaterna handlar det om tillfälliga förändringar i migrationspolitiken. Vi säger att vi haft problemen länge och att det som hände i höstas var en ännu extremare variant av gamla problem. Dessutom har Moderaterna än så länge mest pratat och inte gjort så mycket.

Ni backar i de senaste opinionsundersökningarna.

– Jaa, förr eller senare måste vår uppgång bromsas. Det kan bero på att Moderaterna har svängt. Men när de gör det ökar också vår legitimitet. Det är bra för oss.

Just ”legitimitet” är ett nyckelord för Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson. Ett av partiets viktigaste mål är att bli mer trovärdigt och likt de vanliga, etablerade partierna. Därmed, lyder strategin, ska SD bli möjligt att samarbeta med.

Bara det faktum att partiet sitter i riksdagen gör det mer legitimt. Dessutom ska SD inte bara prata om invandring och flyktingar, utan fördjupa och bredda politiken till fler områden.

– Det där ställdes på ända genom flyktingkrisen i höstas. Då var det svårt att få ut vår övriga politik. Å andra sidan är ju invandringen vår profilfråga, konstaterar Jimmie Åkesson.

LÄS MER: Partiledarintervjun med Jonas Sjöstedt: "Någon måste stå upp och tala om asylrätten."

Partiledningen måste också fortsätta att hålla rent från medlemmar som på ett eller annat sätt avviker från partilinjen. Skandalerna och bråken har varit många: Järnrörskandalen, bråket med ungdomsförbundet SDU och uteslutningen av tolv partimedlemmar 2013. Till exempel.

Jimmie Åkesson konstaterar lite torrt att SD blivit bra på att utesluta medlemmar.

– Det påstås ofta att vi är det parti som har flest avhopp. Men stämmer det verkligen, jag vet inte?

– Men visst, det har varit många. Den enkla orsaken är vi är det nyaste partiet. Det tar tid att bygga upp en stabil organisation, och en del medlemmar har kommit till oss mest för att synas och få en plats. Alla partier har extremister av olika slag, problemet för oss är att de märks mer.

Är det slut med det nu?

– Du kan aldrig säga att det är slut, men vi blir mer och mer stabila för varje dag. Vi får nya typer av medlemmar, fler kvinnor och människor som är etablerade i samhället. Till och med en del kulturpersoner säger att de tycker som vi.

Jaha, vilka är det?

Jimmie Åkesson sneglar lite frågande den politiske sekreteraren som sitter intill.

– Ja, den senaste var väl Christer Sandelin. Men han ändrade sig väl sedan?

Gränsen för vad medlemmarna får och inte får tycka finns i principprogrammet. De måste ställa upp på demokrati och alla människors lika värde, och kan med andra ord inte vara rasister eller anti-demokrater. Svårare är det med begreppet främlingsfientlig, ett ord som ofta används för att beskriva SD.

Jimmie Åkesson suckar lite.

– Jag tycker det är helt fel. Vi är inte fientliga till andra människor bara för att vi vill ha en annan invandringspolitik. Det är inte vi som är extremister, i ett internationellt perspektiv är det de andra sju riksdagspartierna som har fört en extrem invandringspolitik

– Jag har väldigt svårt för detta, bara för att man vill ifrågasätta invandringspolitiken innebär det inte att man är främlingsfientlig

Ni betonar svenskheten och Sverige väldigt starkt. Det kan väl slå över i fientlighet mot det som inte är svenskt?

- Nej, det som slår över är självföraktet många har mot det som är svenskt. Det är också det som segregerar. Jag har träffat många invandrare som varit väldigt förvånade över att det svenska samhället inte ställt några krav på dem.

Sverigedemokraterna anklagas ofta för att leva kvar i en nostalgisk bild av Sverige som det var på 50- och 60-talen. Jimmie Åkesson håller med om att samhället hela tiden förändras.

– Så är det naturligtvis, men det bör vara en organisk, långsam förändring. Vi kan inte tvinga människor att plötsligt leva på ett annat sätt. Ska samhället må bra behövs det en samsyn kring värderingar och vad som är rätt och fel.

Och nästa val? Då kan Sverigedemokraterna mycket väl bli största parti, tror Jimmie Åkesson. Då är det bara en tidsfråga innan ett eller flera borgerliga partier börjar samarbeta.

Också officiellt.

Jimmie Åkesson

Partiledarna

Ålder: 37 år

Familj: sambo och 2,5-årig son, tre katter

Bor: villa i Sölvesborg i Blekinge, övernattningslägenhet i Stockholm

Bakgrund: ville bli journalist som liten, har studerat vid Lunds universitet, gick med i SD 1995, partiledare 2005

Läser: Politiska handlingar brukar alla politiker säga, men i ärlighetens namn är det inte riktigt sant. Jag har andra som läser sånt åt mig, men jag lyssnar mycket på ljudböcker, spänningsromaner

Ser på: Just nu serien Marseille på Netflix, lite som en fransk House of cards, ganska bra

Lyssnar på: mest hårdrock

Intressen: Många politiker säger ju politik, men det håller jag inte med om. Det är inte ett intresse, jag arbetar politiskt för att jag vill förändra. Men jag spelar gärna golf och pysslar med huset

Visste du kanske inte: Jag har fått den frågan så många gånger. . nej, jag kommer faktiskt inte på något.

Trevligaste partiledaren: Jag kan utbyta artigheter med alla, de är ganska civiliserade. Men vi har inget närmare umgänge. Däremot har jag svårt för Stefan Löfven. Jag tycker att han har en nedlåtande inställning som han borde hålla sig för god för. Han är ju faktiskt statsminister.

Jimmie Åkesson om

Ostlänken:

– Vi var faktiskt första parti att säga att vi är motståndare till höghastighetsjärnvägar. Det avgörande för oss är den höga kostnaden. Det har redan lagts ner en del pengar och risken är att kostnaden kommer att öka ytterligare. Däremot finns det en sträcka mellan Linköping och Norrköping där hastigheten är nedsatt. Där skulle man kunna göra något för att höja hastigheten.

Förslaget om storregioner:

– I grund och botten är vi emot regionaliseringen. Visst kan man flytta ner en del beslut från staten, men vi har problem med det. I förlängningen blir det ett hot mot nationalstaten, inte minst när man talar om regionernas Europa. Om problemet är dagens länsgränser tror jag inte att man löser något genom att flytta dem. Då tror jag mer på asymmetriska lösningar där man kan samarbeta inom olika områden beroende på vilken fråga det gäller. Sjukvården kan samarbeta i en region, olika myndigheter i andra.

Östergötland:

– Det första jag tänker på är ju IFK Norrköping och Nya parken, den heter väl så nu. Sen blev jag faktiskt vald till partiordförande just i Norrköping 2005.

Västervik:

– Stefan Edberg! Sen är det en fantastisk sommarstad. När jag var liten tillbringade jag en natt i gästhamnen när familjen var ute och seglade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om