Ett, två, tre – sedan åkte släggorna i väggen. Därmed var arbetet med att börja bygga 19 hyresrätter på Mjölbygatan i Skänninge invigt. Bygget sker på tomten där den tidigare Coop-butiken huserat. Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (S) och Jörgen Oskarsson, ordförande i Bostadsbolaget, fick äran att göra det första rivningsjobbet vid en pressträff på torsdagen. Och en liten grop i tegelfasaden blev det allt, konstaterade Cecilia Burenby.
– Det händer mycket positivt i Skänninge vilket kommer att öka efterfrågan på bostäder. Får du mer inflyttning så får du mer serviceutbud och fler butiker. Det som är fantastiskt i vår kommun är att det inte är något område som utarmas på grund av någon annan, utan vi växer överallt.
Lägenhetshuset blir den första nyproduktionen på 40 år som Bostadsbolaget gör i Skänninge. Bolagets VD Torbjörn Olsson var på också på plats:
– Det är jätteroligt att vi kommer igång med arbetet, i de här tiderna. Vi får visa att Bostadsbolaget är med överallt, vi har byggt nytt i Mjölby, Mantorp och nu äntligen även i Skänninge.
Han berättade att det finns ett stort söktryck på lägenheter. Totalt står 11 500 personer i kön till de 2 700 lägenheter som Bostadsbolagets har i sitt geografiska område. I Skänninge, där det bor drygt 5 000 personer, krävs det 900 poäng (en poäng per ködag) för att få bostad.
– Det motsvarar två och ett halvt år, sade Torbjörn Olsson.
Bostadsbolaget har till andelen sett en stark marknad i Skänninge. Men det finns inte mycket nyproduktion och det är få med hiss, berättade Jörgen Oskarsson, styrelseordförande i Bostadsbolaget.
– Det här blir även ett tillskott för statsbilden i Skänninge. Det skulle vara en skamfläck för stan om fastigheten fick fortsätta stå, eller riva sig självt. Nu blir det en prydnad för stan i stället. Och jag vet att det är efterlängtat. Jag knackade dörr i valrörelsen häromveckan i ett villaområde där flera äldre sa att de behövde hitta ett annat boende för de hade svårt att gå i trappor.
Samtidigt måste man i projektet vara "affärsmässig" och ta hänsyn till kostnaderna, det är svåra tider och höga byggkostnader, tillade Jörgen Oskarsson:
– Men så har det ju alltid varit och saker kan inte stanna upp, man måste fullfölja en sådan här sak. Och Bostadsbolaget har uppdrag att vara med och utveckla kommunen och det här blir vår del.
Det var för tre år sedan som Bostadsbolaget köpte den aktuella fastigheten (Holmen 5). Huset ska nu rivas och först ut blir att sanera bort hälsofarligt material i fastigheten som är byggd på 60-talet.
– Efter det plockar vi ned huset bit för bit, säger Martin Johansson, projektingenjör.
Huset blir fyra våningar högt med 19 lägenheter fördelat på ettor, tvåor och treor. Alla utom ettorna får inglasad balkong.
– Kommunen har varit noga med utformningen, fastigheten måste passa in i Skänninge och man ska kunna se kyrkan ordentligt, säger Martin Johansson.
Om planen håller kan de första hyresgästerna flytta in under våren 2024. Eftersom Skänninge har en medeltida stadkärna med unik historik följer arkeologer byggprojektet. Från början var planen att bygga två huskroppar på tomten, men de första arkeologiska undersökningarna visade att det fanns lämningar i marken, vilket vi tidigare har berättat om. Marken, närmast Mjölbygatan där fynden gjordes, sparas och blir parkmark.
Prislappen för projektet landar på 50 miljoner kronor.