Tiderna förändras. För 25 år sedan ville ingen bo i Skänninge. Inte ens en 50-procentig hyresrabatt i ett år hjälpte. Lägenheterna i Trojenborg från tidigt 70-tal var omöjliga att hyra ut. Officiell orsak: Befolkningsminskning. Ungdomar flydde av någon anledning till storstäderna. Orsak ingen pratade om: Områdets dåliga rykte. Bus och bråk, anlagda bränder.
Men tiden går som sagt: Tretton nya kommunala Skänningetomter sålde nyligen som smör. Bostadsbolaget river en Coop-butik och bygger centrala lägenheter. Privata värdar renoverar lägenheter i gamla kulturhus. Pendel och snabba vägar gör Skänninge attraktivt. Hotell byter ägare.
Men Bostadsbolaget har fullt upp med bygget på Coop-tomten och väljer att sälja en nästan hektarstor tomt mellan Trojenborgsområdet och skolan, just där de sex lamellhusen revs. Pris 1,8 miljoner. Nästan lika mycket som det kostade att riva de gamla. Fast penningvärdet är ett annat.
Tomten ingår i ett av flera detaljplanearbeten som Mjölby kommun jobbar med nu.
– Denna detaljplan är under utredningsfasen. Dispositionen är i stort sett klar med gator och tomter. Vi tänker oss en blandning av grupphus och villor. Bostadsbolaget hade redan vid rivningen planer på att bygga radhus där, säger Håkan Sylvan på kommunens exploateringsavdelning.
Vårvintern år 2000 revs fyra hus. Några år senare ytterligare två.
– I detaljplanen gör vi breda bestämmelser om hushöjder, med möjlighet till olika byggnadsformer och upplåtelseformer och möjlighet att styra genom markanvisning, säger han.
Förutom tomten som nu köps vid Ringgatan innehåller detaljplanen det större delområdet söder om Skenaån. Det inbegriper den nedlagda Vattenverkstan, den lilla våtmarksparken intill samt det vissna före detta koloniområdet vid Bjälbotull.
– Det har uttryckts önskemål från Skänninge om att bygga något tätare vid Vattenverkstaden. Det vi funderar på är hur orten ska växa utan att ta alltför mycket jordbruksmark i anspråk, säger Håkan Sylvan.
Han menar att man kan förtäta och utnyttja ytor som finns, till exempel med grupphusbebyggelse. Det finns ett intresse från aktörer att bygga. Parken vid Vattenverkstan är ett dagvattenstråk till ån och kan bli en grönmiljö som man bygger runt.
Planen väntas bli färdig och antagen om cirka ett år. Totalt kan det handla om ett 70-tal nya bostäder.