Anställd på fängelset kallade intern "smuts"

En anställd på Skänningeanstalten tappade behärskningen och skällde ut en intagen med ord som smuts, idiot och horunge. Han får nu löneavdrag som disciplinpåföljd.

En anställd riskerar disciplinstraff efter att ha skrikit okvädingsord till en intern.

En anställd riskerar disciplinstraff efter att ha skrikit okvädingsord till en intern.

Foto: Jennifer Grönquist

Skänninge2024-06-07 13:00

Corren har tidigare berättat om trakasserier och dåligt bemötande inne på Skänningeanstalten. En anmälan mot en anställd kriminalvårdare bekräftar att myndighetens krav på respektfullhet och korrekthet i yrkesutövningen åsidosätts.

Vid ett tillfälle i februari i år ska en manlig kriminalvårdare som jobbat flera år i Skänninge ha tappat behärskningen. Det skedde efter att han, enligt egen utsago, utsatts för kränkande ord från en intern.

Den anställde ska då ha följt med internen in på dennes avdelning och krävt ett enskilt "uppsträckningssamtal" med fången. Han ska enligt anmälan först ha frågat kollegor om det fanns kameraövervakning på det samtalsrum som valdes ut.

Där inne ska internen – enligt en rapport som hans kollegor skrivit – ha satt sig på en stol medan den anställde stående lutat sig över honom och skrikit att "du är smuts", "jävla idiot" och "du är en horunge".

Händelsen utlöste oro och irritation bland andra interner på avdelningen som hörde skrikandet. Det ledde till att kontrollgruppen tillkallades för att lugna ner stämningen i huset.

Kriminalvårdens personalansvarsnämnd menar att kriminalvårdaren brustit i sitt uppträdande. Den anställde "borde agerat på annat sätt och nöjt sig med muntlig tillrättavisning i lugn ton". I stället har han "skapat en hotfull situation och äventyrat säkerhet på avdelningen".

En oenig personalansvarsnämnd beslutade om fem dagars löneavdrag som disciplinpåföljd. En ledamot i nämnden ville fria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!