Facket sätter sig vid förhandlingsbordet – men riktar kritik

Vårdförbundet i Östergötland kommer att sätta sig vid förhandlingsbordet, med regionledningen, för att diskutera strejkvarslet vid US i Linköping. Samtidigt riktar förbundet hård kritik mot regionens uttalanden om "samhällsfara".

Vårdförbundet i Östergötland och den lokala konfliktledaren Amanda Barkarö kommer att sätta sig vid förhandlingsbordet med regionledningen för att diskutera strejkvarslets upplägg.

Vårdförbundet i Östergötland och den lokala konfliktledaren Amanda Barkarö kommer att sätta sig vid förhandlingsbordet med regionledningen för att diskutera strejkvarslets upplägg.

Foto: Albin Wiman

Östergötland2024-05-23 11:00

På onsdagseftermiddagen meddelade Region Östergötland att de, efter en analys av Vårdförbundets strejkvarsel, anser att det finns en risk för människors liv och hälsa om strejken bryter ut den 4 juni. Med anledningen av detta begär regionen en så kallad "förhandling angående samhällsfarlig konflikt".

undefined
Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland, menar att det finns en fara för liv och hälsa om strejken bryter ut. Han menar att regionen till exempel kan bli tvungen att stänga hela infektionskliniken på US.

– Vi ser att strejkvarslet påverkar förmågan att ta hand om akuta patienter på US. Det finns risk för att den förmågan blir så påverkad så att det är en fara för liv och hälsa. Det handlar om vårdplatser, diagnostikmöjligheter och akutmottagningen – allt hänger ihop, säger regionens medicinska direktör Karl Landergren.

– Vi förväntar oss att Vårdförbundet kommer föra en dialog. Vi säger inte att det vore helt omöjligt för Vårdförbundet att strejka utan vår vilja är att anpassa konfliktåtgärderna för att undvika risker, fortsätter han.

undefined
Tillsammans med Amanda Barkarö är Helene Esping lokal konfliktledare i Östergötland. Så här såg det ut när vårdkonflikten bröt ut den 25 april.

På torsdagsmorgonen återkommer Vårdförbundet i Östergötland med ett svar och en kommentar till regionens utspel. Amanda Barkarö, lokal konfliktledare i Östergötland, meddelar att Vårdförbundet kommer att närvara vid förhandlingarna som inleds under nästa vecka.

"Vi har mottagit Region Östergötlands framställan om samhällsfara. Vad de anser vara samhällsfarligt är inte preciserat i underlaget så där kan vi tyvärr inte uttala oss. Däremot har den medicinska direktören gjort uttalanden i media angående det minskade antalet röntgenundersökningar i Norrköping och Motala, vilket skulle vara orsakat av övertidsblockaden. Vår slutsats av det kan inte bli annat än att de inte kan klara av sitt grunduppdrag utan att våra grupper arbetar mer än sin avtalade heltid, skriver hon i ett mejl och fortsätter:

"Dessutom har var sjätte röntgensjuksköterska valt att lämna regionen som arbetsgivare, bland annat på grund av dålig arbetsmiljö och låga löner. Då verkar det ju onekligen som att Region Östergötlands egen grundbemanning är samhällsfarlig. Att dra kortet samhällsfara när det närmar sig semestertider och dessutom hota våra grupper om indragna semestrar visar snarare på att de inte kan hantera sitt samhällsbärande uppdrag som arbetsgivare".

Kommer ni att vara beredda att anpassa strejkvarslet eller anser ni det redan vara tillräckligt anpassat?

"När de har preciserat vad de anser vara samhällsfarligt kan vi ha dialog i frågan. Innan dess ligger varslet fast".

undefined
"Verkar som att regionens egen grundbemanning är samhällsfarlig", säger Amanda Barkarö.

Hur ser ni på regionens oro för den akuta vården på US?

"Vårt varsel om strejk innebär en stängning av vårdplatserna i Region Östergötland motsvarande mindre än fem procent av kapaciteten. Kan inte RÖ reda ut en minskning av vårdplatser mindre än så har de större strukturella problem än vårt strejkvarsel", skriver Amanda Barkarö och fortsätter:

"Angående akutmottagningen och röntgens verksamhet har vi formulerat undantag för fortsatt akut verksamhet. Det hänvisas ofta från arbetsgivarens sida att det är för många primärvårdspatienter som söker vård på länets akutmottagningar. Det borde alltså finnas möjligheter att klara sitt uppdrag förutsatt att patienten hamnar rätt i vårdkedjan".

Avtalförhandlingarna mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Vårdförbundet har strandat helt och vårdkonflikten har pågått i nästan fyra veckor. På torsdagsmorgonen kom besked om att medlarna kommer att lägga fram ett bud, på lösning, till de båda parterna.

Karta: Universitetssjukhuset i Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!