I ett pressmeddelande, som skickades ut på onsdagen, meddelar Region Östergötland att de vidtar åtgärder efter Vårdförbundets hot om strejk – en strejk som omfattar flera arbetsplatser vid Universitetssjukhuset i Linköping. Regionledningen bedömer att det finns risk för människors liv och hälsa i det fall strejken bryter ut. Därför skickas nu en begäran till Vårdförbundet i Östergötland om så kallad "förhandling angående samhällsfarlig konflikt".
"Om en arbetsgivare bedömer att en varslad eller utbruten stridsåtgärd är samhällsfarlig, ska arbetsgivaren begära förhandling hos motparten med syfte att undvika, begränsa eller avbryta stridsåtgärden", skriver Sveriges kommuner och regioner (SKR) på sin hemsida.
– Vårt fokus är patientsäkerheten. Vi ansvarar för att våra patienter ska få den vård som de behöver och inte riskera deras liv och hälsa. Vi ser nu uppenbara risker för våra patienter under en fortsatt konflikt och vi har därför känt oss tvungna att vidta den här åtgärden, säger Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland, i pressmeddelandet.
Förhandlingen omfattar också den rådande övertidsblockaden. En av de stora konsekvenserna av den rådande övertidsblockaden är enligt Region Östergötland att avsevärt färre röntgenundersökningar kan genomföras på Vrinnevisjukhuset i Norrköping och på Lasarettet i Motala, vilket gör att röntgenköerna blir längre. En utbruten strejk skulle framförallt påverka den akuta vården.
– Här ser vi att delar av den akuta vården på Universitetssjukhuset skulle vara svår att upprätthålla vid en strejk, säger Karl Landergren i pressmeddelandet och fortsätter:
– Om strejken träder i kraft den 4 juni sker det samtidigt som semesterperioden inom Region Östergötland startar. En strejk skulle därför slå extra hårt eftersom den skulle innebära ytterligare minskad kapacitet att ta hand om de patienter som behöver vård och det finns risk att regionen kan behöva dra in semestrar och omfördela personal.
Vårdförbundet i Östergötland anser att strejken är anpassad på ett sådant sätt så att patientsäkerheten kan upprätthållas.
– Vi anser det. Arbetsgivaren har nu två veckor på sig att rigga sin verksamhet för att fortsatt kunna omhänderta patienterna. Vi har utformat varslet med undantag som gör att man kommer kunna fortsätta att bedriva vård på ett säkert sätt för de som är i akut behov av den, sa Amanda Barkarö, lokal konfliktledare i Östergötland, under tisdagen.
När vi når henne på onsdagseftermiddagen säger hon följande:
– Vi avvaktar kommentarer tills vi har diskuterat frågan vidare med våra ombudsmän och vårt juridiska stöd.
Senare på onsdagseftermiddagen får vi även tag på regionens Karl Landergren. Han konstaterar att Vårdförbundets strejkvarsel analyserats sedan tisdagen. Analysen ledde fram till en begäran om förhandling.
Ni anser alltså att den rådande blockaden och strejken är samhällsfarliga?
– Det är det vi har gjort en förhandlingsframställan om. Vi ser risker för patientsäkerheten och för liv och hälsa.
Vad vill ni uppnå med förhandlingen?
– Det är att kunna komma överens med Vårdförbundet om att anpassa strejkvarslet så att man kan undvika de här riskerna och konsekvenserna som vi ser.
Men Vårdförbundet anser att de har gjort en sådan avvägning.
– Vi delar inte den bilden. Vi ser att strejkvarslet påverkar förmågan att ta hand om akuta patienter på US. Det finns risk för att den förmågan blir så påverkad så att det är en fara för liv och hälsa. Det handlar om vårdplatser, diagnostikmöjligheter och akutmottagningen – allt hänger ihop.
Vad konkret skulle hända om strejken bröt ut?
– Vi ser till exempel att vårdplatser för infektionssjukdomar riskerar att drabbas på ett sätt som vi inte bedömer som säkert. Risken finns att vi behöver stänga infektionskliniken helt.
Kan inte ni göra saker för att rigga verksamheten och förebygga risker?
– Till delar kan vi göra det och det gör vi förstås, men vi ser ändå att det finns inslag i det här varslet där det finns en risk för liv och hälsa.
Regionen har skickat förslag på en tid, för förhandling, till Vårdförbundet.
– Vi förväntar oss att Vårdförbundet kommer för en sån dialog. Vi säger inte att det vore helt omöjligt för Vårdförbundet att strejka utan vår vilja är att anpassa konfliktåtgärderna för att undvika risker, säger Karl Landergren.