Läget i förhandlingarna mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, är låst och allt tyder nu på att det bryter ut en strejk på flera stora sjukhus i landet – däribland US i Linköping. Bakgrunden till konflikten är att Vårdförbundet kräver förkortad arbetstid.
Om inte en förhandlingslösning nås bryter strejken ut på tisdagen klockan 11.00 på US. Från början var det tänkt att omkring 130 medarbetare på US skulle ha gått ut i strejk. Efter en förhandling i förra veckan valde dock Vårdförbundet att dra tillbaka vissa av konfliktåtgärderna som Region Östergötland identifierat som samhällsfarliga.
Enligt Vårdförbundets Amanda Barkarö, lokal konfliktledare, är det nu strax över 100 medlemmar som kommer att omfattas av strejken varje dag på US.
Hur är stämningen bland medlemmarna så här kort innan strejken kan bryta ut?
– Det finns en stor frustration och trötthet över att vi inte får arbetsgivarens gehör för våra yrkanden.
Från regionens sida ser man positivt på att Vårdförbundet gick med på att dra tillbaka vissa av konfliktåtgärderna.
– Det är vårt ansvar att upprätthålla patientsäkerheten och att se till att våra patienter får den vård som de behöver och inte riskera deras liv och hälsa, sade Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland.
Enligt Region Östergötland kommer en eventuell strejk få stora konsekvenser – stora delar av vården och vårdplatsläget kommer att påverkas. Regionen har under den senaste veckan arbetat med att analysera och minimera konsekvenserna. I fredags beslutade ledningen för US att den närmaste veckan begränsa vården till akut vård och vård som inte kan vänta. Beslutet gäller den vård som påverkar tillgången till vårdplatser.
– Vi har tagit beslutet utifrån den påverkan vi ser på antalet tillgängliga vårdplatser. Beslutet innebär att planerad vård begränsas, i den mån det bidrar till att upprätthålla fler disponibla vårdplatser. Det gäller alla kliniker på Universitetssjukhuset, säger Ninnie Borendal Wodlin, vårddirektör, i en kommentar.
Planerad vård som inte påverkar vårdplatsläget kommer att fortsätta utföras – exempelvis mottagningsbesök och polikliniska ingrepp.
– De patienter som berörs och får sin tid avbokad får besked om det. Hör man inget ska man komma på sin bokade tid.
Vårdförbundets strejkvarsel rör biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. En verksamhet som kommer att påverkas är akutmottagningen på US. Sjuksköterskor på akutmottagningen är uttagna i en eventuell strejk under den första veckan, men påverkan av övriga strejkvarsel har även de en direkt påverkan på akutmottagningens verksamhet.
På akutmottagningen har, enligt regionen, åtgärder vidtagits för att hantera konsekvenserna och säkerställa att patienter som behöver akut vård kan tas omhand. Om strejken bryter ut kommer patienter som inte är i direkt behov av akutmottagningens resurser att hänvisas till andra vårdnivåer. Det kommer också att vara längre väntetider på akutmottagningen under tiden som strejken pågår.
– Man ska inte tveka att söka vård. Men om man har en åkomma som inte är akut, vill vi att man vänder sig direkt till sin vårdcentral eller till jourcentralen i stället för akutmottagningen, säger Ninnie Borendal Wodlin.