Region Östergötland meddelade på torsdagen att förhandlingarna mellan regionen och Vårdförbundet om samhällsfarliga konfliktåtgärder avslutades i enighet på förmiddagen.
Vårdförbundet drar därmed tillbaka de konfliktåtgärder som Region Östergötland identifierat som samhällsfarliga från den varslade strejken med start den 4 juni. Ursprungligen omfattades cirka 130 anställda på Universitetssjukhuset av strejkvarslet.
– Det är positivt att Vårdförbundet valde att dra tillbaka de konfliktåtgärder som vi ser skulle ha inneburit en fara för människors liv och hälsa om de skulle trätt ikraft den 4 juni, säger Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland, i ett pressmeddelande.
Sedan Vårdförbundet varslade om strejk har de stridsåtgärder som kunnat innebära risk för människors liv och hälsa, som alltså anses vara samhällsfarliga, analyserats av regionen och dess chefsläkare. Slutsatsen blev att vissa av åtgärderna skulle vara just det.
– Det är vårt ansvar att upprätthålla patientsäkerheten och att se till att våra patienter får den vård som de behöver och inte riskera deras liv och hälsa, säger Karl Landergren.
Exempel på patienter som kunde ha drabbats är svårt hjärtsjuka, de som redan i dag väntar på operation och patienter som insjuknar hastigt.
"Andra exempel är patienter som väntar på cancerutredning och där röntgenundersökningar skulle behöva skjutas upp. Region Östergötland skulle också ha haft begränsade möjligheter att isolera patienter med allvarliga, smittsamma sjukdomar eftersom all infektionsverksamhet på Universitetssjukhuset skulle behövt stängas", uppger regionen.
Amanda Barkarö är lokal konfliktledare för Vårdförbundet i Östergötland.
– Vi har suttit i förhandlingar om påstådd samhällsfara och haft diskussioner med regionen om vad de anser behöver justeras. Vi har delvis tillmötesgått deras förslag och justerat lite utifrån hur vi ser att vi kan formulera undantag i varslet. Vi har nått en överenskommelse som regionen är okej med, säger konfliktledaren.
Vilka undantag har ni gått med på?
– Det handlar framförallt om att man har undantagit ett par enheter som jobbar med interventionsverksamhet och även cancerdiagnostik. Sedan handlar det om mindre justeringar som är undantag på en del kliniker som är berörda av strejkvarslet.