Sedan 2019 bedriver Capio Movement AB specialistvård inom kirurgi och ortopedi vid Lasarettet i Motala. När det nuvarande avtalet upphandlades planerade regionen för en omfattande teknikupprustning av lokalerna. Bland annat skulle så kallade cirkulationsaggregat installeras i ytterligare två operationssalar – vilket hade utökat möjligheterna för proteskirurgi.
Men upprustningen har dragit ut på tiden och planeras nu att genomföras under 2024. Förseningen har gjort att Capio inte kunnat operera som planerat.
"2023 var första hela avtalsåret då verksamheten inte påverkades av pandemin utan kunde bedrivas enligt plan. I avtalet med Capio anges ekonomiska taknivåer för den genomförda produktionen. Den prognostiserade produktionen för år 2023 avviker från dessa ekonomiska tak vilket till del kan förklaras av den uteblivna upprustningen av operationssalarna", skriver regionen i sina beslutsunderlag.
Med anledning av detta kompenseras nu Capio med 3,5 miljoner kronor för 2023. Företaget kommer också att få 292 000 kronor i månaden under 2024 fram till att operationssalarna uppdaterats. Därmed betalar regionen för vård som aldrig utförts.
– Ambitionen från början var att man skulle göra en upprustning men det blev under tidens gång förskjutet av olika skäl. Dels hade vi pandemin. Dels håller vi på med ett visionsarbete över hur vi vill att lasarettet ska se ut i framtiden. Vi har ett avtal med Capio och vi har från regionens sida inte uppfyllt det avtalet fullt ut, och därför betalar vi ut kompensationen, säger Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Hur ser du på att ni tvingas till detta i det ekonomiska läge regionen befinner sig i?
– Det är olyckligt naturligtvis. Men det är vi själva som har tabbat oss. Samtidigt har 3,5 miljoner kronor inte någon särskilt stor påverkan på regionens ekonomi. Vårt prognostiserade underskott för 2023 är på 1,6 miljarder kronor. Och det här är egentligen pengar som redan finns på ett konto som var avsatt för vården på lasarettet. Det här har en större påverkan på hur mycket vård som Lasarettet i Motala har kunnat producera.
Även Lena Micko (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, tycker att det är beklagligt.
– Det är ett avtal ingånget, så det är svårt att ha synpunkter i efter hand. Det här är ju pengar som hade resulterat i vård om operationssalarna varit i ordning, säger hon.