Regionens minusresultat växer: "Abstrakt stora siffror"

Hälso- och sjukvården i Östergötland blöder ekonomiskt. Resultatet för 2023 ser ut att bli minus 1,1 miljarder kronor. "Det är en stor kris", säger nya regiondirektören Mikael Borin.

Mikael Borin är ny regiondirektör i Region Östergötland, och han ser allvarligt på det ekonomiska läge som regionen befinner sig i. "Det är en stor kris", säger han.

Mikael Borin är ny regiondirektör i Region Östergötland, och han ser allvarligt på det ekonomiska läge som regionen befinner sig i. "Det är en stor kris", säger han.

Foto: Dennis Petersson

Östergötland2023-10-05 11:00

Efter bara några dagar på det nya jobbet klev Mikael Borin, under onsdagen, upp i talarstolen vid regionfullmäktiges sammanträde i Linköping. Nyligen lämnade han rollen som biträdande kommundirektör. Nu har han istället ansvar för hälso- och sjukvården i hela Östergötland. Och det är minst sagt en rejäl utmaning som han står inför. Det underströk den nya regiondirektören på flera sätt i ett krisbetonat tal till fullmäktiges ledamöter.

– Det är ett otroligt allvarligt läge som vi har i Region Östergötland. Jag som invånare har inte uppfattat att det är en sådan kris. Inte heller i min samverkan med regionen, som biträdande kommundirektör, har jag hört att det skulle vara på det sättet. Tittar vi på kostnaderna per invånare ligger vi i bottenklassen, sa han.

undefined
Regionrådet Kaisa Karro (S) menar att de skenande kostnaderna för hyrbolag är det som är mest oroväckande med regionens ekonomi. "Vi har definitivt ett ansvar till att det ser ut som det gör. Men nu står vi inför en ekonomi där coronapengarna är borta och där staten inte gått in med tillräckligt mycket pengar för att regionerna ska klara av situationen", säger hon.

Den stora krisfaktorn är ekonomin. Enligt Mikael Borin har hälso- och sjukvårdens prognostiserade underskott fördubblats sedan våren – och landar in den senaste delårsrapporten på 1,1 miljarder kronor.

– Det är abstrakt stora siffror. Enligt de signaler jag fått jobbar verksamheten på i alla nivåer för att åtgärda detta – men det har inte fått någon effekt. Jag upplever att det saknas en krismedvetenhet i organisationen. Det krävs, från fullmäktige till den enskilda medarbetaren, för att få en riktig utväxling, säger han och fortsätter:

 – För min del, när jag har haft en dokumentstudie över sommaren och tagit del av den uppföljning som vi har, blir det alldeles uppenbart att regionen inte levererar. Våra medarbetare arbetar på och gör sitt allra bästa – men på systemnivå är det något som inte fungerar.

undefined
Regionfullmäktiges Jessica Eek (V) kommenterade Mikael Borins tal på sociala medier. "Kort sagt är ekonomin körd i botten, vi är för många och för dyra och vi gör för lite. Att vi sen privatiserat sönder vården, sett till att låta privata företag håva in skattemedel och utarmat den offentliga vården i många år, det missade han att säga", skriver hon.

Vad beror det ekonomiska läget på?

– Vi har haft ett ökat antal anställda under flertalet år och ökat inhyrningen av bemanningsföretag. Sen beror det så klart på inflationen som slår igenom på läkemedelskostnader och andra tjänster, säger Mikael Borin.

Vad behöver göras för att vända trenden?

– På något sätt måste vi gå igenom de åtgärdsplaner vi har och titta på varför de inte får genomslag. Säkerligen måste vi återkomma med ytterligare åtgärder.

Behöver antalet anställda minska?

– Det kan man inte utesluta i den här situationen, men formerna för det och i vilken takt kan jag inte ange i dag.

undefined
Hälso- och sjukvården i Östergötland ser ut att gå med ett 1,1 miljarder stort underskott under 2023. "Vi behöver förstå att det är riktigt illa", säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande, delar regiondirektörens bild av läget.

– Det här har vi pratat om under en lång tid, den ekonomiska situationen är inte ny på något sätt. Det är mängder av åtgärdsplaner som redan finns, vi gör till exempel insatser när det gäller hyrpersonal, men vi kommer också behöva att titta på den kraftiga ökning av medarbetare som vi haft de senaste åren – där vi ökat med 900 personer på tre år, säger hon.

Att säga upp personal är inte uteslutet?

– Vi får återkomma till de delarna, men det är ett väldigt allvarligt läge. Det är något som vi har försökt att signalera.

Finns det en krismedvetenhet i organisationen?

– Jag tycker inte att vi har den fullt ut i organisationen. Alla måste förstå att det här är riktigt illa. Man kanske har vant sig vid att regionen har underskott, det har på något sätt blivit en sanning, men det här är något utöver det vanliga.

Hur ser du på ditt partis ansvar till det?

– Vi får självklart ta på oss ansvaret för det senaste året men jag ser att det här är något som påbörjades för länge sedan. Vi måste skaka om nu och få alla att förstå att vi lever över våra tillgångar, säger Marie Morell.

Karta: Region Östergötland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!