Statistiken: Vården inte säker nog

I år ska patientsäkerheten stärkas på Östergötlands sjukhus och vårdcentraler. Det behövs, inte minst för att patientsäkerhetsarbetet har flera brister enligt en granskning.

Alla. Inte bara vårdpersonal utan alla ska involveras i patientsäkerhetsarbetet .

Alla. Inte bara vårdpersonal utan alla ska involveras i patientsäkerhetsarbetet .

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand

Östergötland2018-01-23 20:57

Det är regionens revisorer som tagit initiativ till granskningen och den gjordes i höstas förra året och har nyligen presenterats för regionens politiker. Patientsäkerheten har debatterats vid flera tillfällen under det gångna året. Den har försämrats och statistiken är inte munter för Östergötlands del. Patienter drabbas oftare av vårdrelaterade infektioner och trycksår, de vanligaste vårdrelaterade skadorna, på länets sjukhus än på många andra sjukhus i landet.

Patientsäkerhet handlar om att skydda patienten från att bli skadad när den får vård och det är viktigt. Inte minst för att patienten i snitt tvingas ligga kvar på sjukhuset dubbelt så lång tid som om skadan hade undvikits.

För att vårdrelaterade skador ska undvikas måste allt som görs på ett sjukhus genomsyras av ett säkerhetstänk, från högsta ledning till vårdpersonal, städpersonal, patient till anhörig. Regionen frågar varje år medarbetare på kliniker och vårdcentraler hur stark denna säkerhetskultur är på arbetsplatsen.

Förra året var det bara en fjärdedel av alla kliniker och vårdcentraler som, enligt medarbetarna, hade en tillräckligt god patientsäkerhetskultur. Det var en halvering av antalet från året innan. Det är mycket allvarligt att medarbetarnas uppfattning om säkerhetskulturen försämrats så kraftigt anser revisorerna.

Revisorerna har funnit andra brister. Några exempel: Det är oklart vem eller vilka som ansvarar för patientsäkerheten, det finns inget systematiskt arbete för att utbyta erfarenheter och idéer mellan klinikerna och patienten involveras allt för lite i arbetet.

För Britt Åkerlind som är verksamhetschef för vårdhygien och smittskydd, är revisorernas påpekanden inget nytt.

– Insatserna för att undvika vårdskador har inte fungerat tillräckligt bra. Det visar statistiken tydligt. Därför har vi börjat jobba efter en ny plan redan i höstas. Den bygger på att vi inte ska göra som förut då patientsäkerhetsarbetet nästan bara bedrevs nära patienten. Nu ska vi engagera alla anställda, patienter och anhöriga i detta, säger hon.

Regionens ledning, såväl politiker som tjänstemän, är med på båten. Ledningen har beslutat att ha ett särskilt fokus på patientsäkerhet, regionstyrelsen ska följa upp resultatet av arbetet.

– 2018 är ett patientsäkerhetsår i Region Östergötland, säger Britt Åkerlind.

De högsta cheferna för verksamheten, centrumcheferna, har fått i uppgift att motivera klinikcheferna att prioritera frågan.

– Chefernas inställning är viktig och de ska känna stöd från högsta ort, understryker Britt Åkerlind.

Ett utbildningsmaterial är under produktion. Det är filmer som tar upp olika teman. Ett kan vara hygien- och klädregler, ett annat kan handla om smitta och hur den sprids. Sammanlagt ska fem till sex filmer produceras. Alla anställda ska se dem och då menar Britt Åkerlind alla elvatusen anställda inom sjukvården i regionen.

I planen finns också att såväl patienter som anhöriga får information.

– De ska veta hur de själva ska hjälpa till och även kunna påpeka eller fråga personalen om reglerna följs. På så vis blir de medverkande i processen.

– Om en patient drabbas av en vårdrelaterad infektion förlängs vårdtiden på sjukhus med i snitt nio dagar. Om vi lyckas med vårt arbete och det blir varaktigt, kan sängarna användas till andra, säger Britt Åkerlind.

Fotnot: I juli förra året kunde vi berätta om den allvarliga situationen på länets sjukhus vad gäller vårdrelaterade infektioner och trycksår. Då låg arbetet för att komma åt problemet i startgroparna. Läs här

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!