Skördetiden för bland annat jordgubbar och tomater är redan igång. Men många av de som brukar arbeta med skördarna är gästarbetare från andra länder, som inte har kunnat komma hit när gränser har stängts under coronautbrottet.
Nu har Vreta Kluster, LRF Östergötland och Samordningsförbundet startat projektet Arbetslaget som ska försöka råda bot på problemet.
– Vi har sett ett behov av att skapa en affärsmodell för att underlätta för de som blivit arbetslösa och vill arbeta i gröna näringar. När vi såg att det fanns en brist på arbetskraft ute i de gröna näringarna såg vi att det var läge att göra något konkret, säger Louise Ridderström, verksamhetschef för projektet Drivbänk som är en arbetsmarknadsinsats för personer som vill få jobb inom odling och restaurang.
Projektet är i sin linda men är tänkt att kunna ge resultat tämligen snart. Först ska en analys göras för att se hur stort behovet är bland lantbruksföretagarna. Sen ska personal snabbutbildas under en tre veckor lång kurs som startar under måndagen. Till kursen kan man söka på Vreta utbildningscentrums hemsida.
Tanken med Arbetslaget är att det ska fungera som ett bemanningsföretag där personal kan hyras ut till lantbruksföretag. Detta är tänkt att fortsätta även på lång sikt.
– Det är ett sätt att göra sig tillgänglig på arbetsmarkanden. Man kanske plockar jordgubbar och skördar sparris under några veckor och sen är det en annan syssla, som snickeri eller måleri. Vi har nu en chans att visa att den svenska arbetskraften kan matcha det här behovet.
Erik Erjeby är regionchef på Lantbrukarnas riksförbund i Östergötland. Han säger att många av länets lantbrukare har fått pussla för att säkra bemanningen.
– Men de signaler som vi får i dagsläget säger att det inte är något katastrofläge med stora skördar som inte kommer att skördas. De flesta har jobbat med olika lösningar och några kan ha fått köra med reducerad arbetskraft så viss effekt kan det få, att det inte kommer att bli lika mycket skördat.
Erik Erjeby tror att ett resultat av den minskade bemanningen är att självplock, där konsumenten själv plockar det den ska köpa, kan bli vanligare.
– Det är ett alternativ framförallt för jordgubbar och andra bär. Med en sådan här sommar, med många som semestrar hemma, så kan intresset vara extra stort med sådana utflykter.