– Jag vill likna vår modell vid en bro.
Louise Ridderström är projektledare för Drivbänk och utvecklade idén tillsammans med Christina Enudd Nordström. Det som startade som ett arbetsmarknadsprojekt för att få ut arbetslösa till den behövande arbetsmarknaden på landsbygden har nu vuxit och börjat blomma ut.
– I ena brofästet har vi alla offentligheter som vill få folk i arbete, arbetsförmedlingen, kunskapstorget, försäkringskassan och så vidare. Vid det andra brofästet står näringslivet som vill få kompetent arbetskraft. Och däremellan på bron är vi, säger Louise Ridderström.
Bron består av Drivbänk odling vid Vreta Kluster utanför Ljungsbro och Café drivbänk på Kungsgatan i Linköping. Tanken är att deltagarna ska få öva upp sina färdigheter inom odlings- eller restaurangverksamhet i en så verklighetstrogen miljö som möjligt.
– Vi konkurrerar inte med branschen på något sätt, vi odlar lite av mycket. Men för att det inte ska kännas som en låtsasverksamhet har vi en liten försäljning så att deltagarna får lära sig.
Och projektet har redan visat upp resultat. Av de 71 personer som deltagit har elva fått arbete och ett flertal har gått vidare med studier eller praktikplatser.
– Många som kommer till oss är väldigt långt ifrån arbetsmarknaden och det är unikt att vi har kunnat få så många i arbete. Med våra goda kontakter med näringslivet kan de säga till oss vilken kompetens som behövs och då kan vi lära ut och öva på det.
För att delta i Drivbänk kan man som arbetssökande vända sig till sin handläggare. Det behövs ingen förkunskap men däremot ett intresse för odling eller restaurang. Trädgårdsmästare Krister Andersson leder odlingsarbetet och säger att 99 procent av de som kommer dit är intresserade.
– Och den sista procenten blir det när de kommer hit.
Förutom de rent arbetsmarknadsmässiga förberedelserna fungerar Drivbänk också som ett integrationsprojekt. Hälften av deltagarna är födda utomlands och passar på att öva på svenska och traditioner och koder som kan vara bra att känna till på arbetsplatsen.
Bellos Moshi-Njamela jobbar på caféet.
– Jag hade lite erfarenhet från en pizzeria innan. Där lärde jag mig kanske inte att förbereda en nobelmiddag direkt, men nu känner jag mig redo!
Förutom kulinariska kunskaper har Drivbänk gett honom mycket annat.
– Jag har vuxit upp i en förort med många nysvenskar. Här känner jag att jag kommer in i det svenska samhället på ett annat sätt, det är det viktigaste. Jag känner mig värdefull och sedd, de frågar hur jag mår och hjälper mig.