Förra året gick Region Östergötlands hälso- och sjukvårdsverksamhet med 1,7 miljarder kronor i underskott, och det politiska styret med M, KD och L har gett besked om att besparingar kommer att ske.
Inte minst har det handlat om varsel av 900 anställda, och som en följd av det har regionen tagit fram en ny arbetsorganisation. Det handlar helt enkelt om hur regionens verksamhet, framförallt vården, ska skötas när man blir så pass många färre medarbetare.
Vissa delar i den nya arbetsorganisationen har dock inte gått att genomföra rakt av. Det rör ändringar som direkt skulle strida mot uppdraget som politikerna gett verksamheten. Därför har politikens godkännande behövts – ett godkännande som kom under onsdagens extrainsatta möte i hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN).
Fredrik Sjöstrand (M) är ordförande i nämnden.
– Varje klinik har fått titta på sina delar och se: "vad kan vi göra så att vi klarar vårt uppdrag med den bemanningsnivå som vi nu får?". De beslut man kan ta på kliniknivå, de tar man på kliniknivå. Det som inte går att ta där skickar man upp till produktionsenhetsnivå och så tar man beslut där. En hel del har sen också skickats vidare till det som kallas hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp.
Han fortsätter:
– Sen finns det vissa beslut som innebär att vi gör begränsningar i själva vårdutbudet för medborgarna, och de besluten måste tas politiskt. De beslut vi har tagit idag är en ganska liten del av alla beslut som tagits i kedjan på vägen upp.
Trots det är det en rad förändringar som väntar till följd av beslutet. Bland annat gör man avsteg från tillgängligheten inom psykiatrin. Psykiatriambulansen i Norrköping och Linköping slås ihop och flyttas till Linköping, och intensivrehabiliteringen i Finspång läggs ned.
– Vi kommer inte att kunna förbättra tillgängligheten i den takt som vi egentligen hade velat, säger Sjöstrand.
Minskad tillgänglighet inom psykiatrin, är inte det problematiskt i tider av ökad psykisk ohälsa?
– Vi har ju tittat på hela organisationen. Efter att vi kom med varselsiffran på 900 så skrevs den sedan ner för psykiatrin, men inte för någon annan enhet. Så vi har ju gjort lättnader för dem, och det är inte så att vi sparar hårdare på psykiatrin än på någon annan.
Sammantaget räknar regionen med att spara cirka 90 miljoner kronor på förändringarna som HSN nu beslutat om. Dessutom ligger ytterligare ändringar som ska spara 40 miljoner kronor och väntar på beslut av nämnden. Det rör bland annat nedlagd regional ögonsjukvård i Norrköping, avveckling av vaccinationsklinikerna och slopad dagjourverksamhet i regionen.
I dokument som regionen presenterat i samband med onsdagens möte finns också för första gången siffror på hur många tjänster, eller funktioner, som ska försvinna från olika enheter (se faktaruta). Exakt vilka som ska sägas upp är dock inte klart än, eftersom det ska förhandlas med facket och turordningsregler ska tillämpas.
– Det kan ju bli så i vissa fall att en persons funktion finns kvar, men att den personen blir uppsagd. Eller omvänt, att en person får ha jobbet kvar, men att arbetsuppgifterna försvinner. Och då måste personen bli omplacerad till ett ställe där det finns en arbetsuppgift. Så det är ju inte bara de här 900 personerna, och den siffran är ju numera nerskriven, som påverkas, utan det är ju massa personer i organisationen som ska flyttas.