Här är vårdinsatsen som regionen prioriterar bort

Regionpolitikerna i Östergötland kommer att tillåta försämringar i vårdutbudet, under 2024, för att lyckas med hyrstoppet. Nu har det första beslutet, om undantag, fattats. "Är en risk vi tar", säger hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Fredrik Sjöstrand (M).

De ledande regionpolitikerna, bland andra Marie Morell (M) och Fredrik Sjöstrand (M), tillåter begränsningar av vårdutbudet under 2024, för att lyckas med hyrstoppet.

De ledande regionpolitikerna, bland andra Marie Morell (M) och Fredrik Sjöstrand (M), tillåter begränsningar av vårdutbudet under 2024, för att lyckas med hyrstoppet.

Foto: Roland Klinga

Östergötland2024-02-23 05:00

Sedan 2022 har samtliga vårdcentraler i länet uppdraget att erbjuda alla sina listade 40- och 50-åringar kostnadsfria hälsosamtal. I samband med hälsosamtalet tas en mängd prover och målet är att främja hälsan bland östgötarna och förebygga sjukdomar – framförallt hjärt- och kärlsjukdomar. 

Nu tillåts vårdcentralerna att prioritera bort hälsosamtalen under 2024. Vårdcentraler som trots hyrstoppet kan fortsätta genomföra hälsosamtal uppmuntras till det.

undefined
Hälsosamtalen genomförs av vårdcentralerna. Nu tillåts vårdcentralerna att prioritera bort uppdraget under 2024, för att lyckas med utfasningen av hyrpersonal.

– Det är lätt att bli lite dubbel i sin inställning till det här. Jag har full förståelse och respekt för att hälso- och sjukvården står inför extremt stora utmaningar och att verksamhetscheferna ute i primärvården behöver få spelutrymme och prioritera sina resurser. Då är vi i en situation där vi behöver prioritera vissa uppdrag. Samtidigt vet vi att hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser en jätteviktig pussebit att jobba med för att komma tillrätta med den situation vi är i – framförallt då ojämlikheten i hälsan ökar i befolkningen, säger Maria Elgstrand, verksamhetschef med ansvar för folkhälsofrågor.

Maria Elgstrand konstaterar också att hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser många gånger är något som uppskattas av medarbetarna. Under 2023 genomfördes 3 600 hälsosamtal i Östergötland.

Hälsosamtalen, minskar de regionens kostnader på sikt?

– Absolut. När man genomför hälsosamtal vinner man ofta liv och hälsa långt fram i livet. Det är svårt att räkna vad den ekonomiska vinsten är just här och nu – utan det handlar om att upptäcka riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar och identifiera levnadsvanor som individen själv kan förbättra, säger Maria Elgstrand och fortsätter:

– Men vi behöver vara realistiska också. Finns det varken medel eller resurser krävs det tuffa prioriteringar, och det är vad det här beslutet är.

undefined
"Det är en risk som vi tar", säger Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, om beslutet.

Fredrik Sjöstrand (M), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Östergötland, godkände "försämringen" av vårdutbudet under tisdagen. Beslutet kommer att tas upp och återrapporteras på nämndens sammanträde i nästa vecka.

– Vi har både ett hyr- och anställningsstopp och det finns vårdcentraler som har brist på medarbetare. Då måste man prioritera vad som är det viktiga i primärvården och vad man kan stryka. Hälsosamtal är en sak som går att lyfta bort för att prioritera det som kanske är viktigare, där det finns en diagnos och ett sjukdomstillstånd hos patienten, säger Fredrik Sjöstrand och fortsätter:

– Om du ringer runt till vårdcentralerna får du säkert lite olika uppfattningar. Hälsosamtalen riktar sig till en relativt frisk befolkning och vissa tycker därför att det inte ska prioriteras ur ett behovsperspektiv. Andra kommer tycka att det är bra och en del vårdcentraler ser det som ett sätt att stimulera rekrytering av medarbetare.

Tror du att det kommer bli mycket färre hälsosamtal i år?

– Ja, en del vårdcentraler kommer att minska antalet eller kanske avstå helt och hållet, så det kommer bli färre.

De östgötar som blir utan sina hälsosamtal i år, får de vänta tio år på ett nytt?

– Ja, så kan det bli, men det är inte alla vårdcentraler som erbjuder alla sina 40- och 50-åringar hälsosamtal i dag. Det är nog ganska få vårdcentraler som har fullständig täckning, säger Fredrik Sjöstrand.

undefined
Hälso- och sjukvården i Östergötland gick med nästan 1,7 miljarder kronor minus 2023. Nu ligger ett varsel i luften.

Ser du en risk för att det här på sikt kan leda till ökade kostnader för regionen?

– Ja, det är en risk vi tar. Det är alltid lätt att i besparingstider ta bort just det förebyggande och hälsofrämjande – och det innebär att man kanske binder ris åt sin egen rygg. Att patienter får problem om 10–20 år för att vi inte hittade riskfaktorer i tid.

Nämndordföranden beskriver beslutet som en begränsning av vårdutbudet. Tanken är att kravet om hälsosamtal återigen ska gälla från och med 2025.

Är fler såna här beslut att vänta nu?

– Det är jag helt övertygad om. Hur många och när de kommer är jag lite osäker på. Vi är inte så anstormade som vi trodde att vi skulle vara men det kommer nog så småningom, säger Fredrik Sjöstrand och fortsätter:

– Hälsosamtalen är på sätt och vis inte så svåra att prioritera bort. Det kommer nog att komma betydligt jobbare beslut längre fram. Det skulle jag tippa på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!