Kostnaderna för hyrpersonal i vården fortsätter att öka

Kostnaderna för hyrpersonal inom vården fortsätter att öka. Mellan januari och juni betalade Region Östergötland 1,7 miljoner kronor om dagen till inhyrd personal. Nu vill Socialdemokraterna införa ett hyrstopp.

Mellan januari och juni i år har Region Östergötland betalat 302 miljoner kronor i löner till hyrpersonal. Det är en ökning med 75 procent jämfört med samma period förra året.

Mellan januari och juni i år har Region Östergötland betalat 302 miljoner kronor i löner till hyrpersonal. Det är en ökning med 75 procent jämfört med samma period förra året.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2023-09-03 05:00

De höga kostnaderna för inhyrd vårdpersonal från bemanningsföretag har varit ett huvudbry för regionens politiker i flera år. Det nationella målet för alla regioner är att hålla hyrkostnaderna på max 2 procent av de totala personalkostnaderna. I Östergötland ligger siffran just nu på 5,9 procent – en ökning med 75 procent jämfört med samma period förra året.

– Kostnaderna har ökat under ganska lång tid men extra kraftigt under det senaste året. Det är inte bra på något sätt, varken ekonomiskt eller för verksamheten. Men just nu sitter vi också i en situation där vi är väldigt beroende av att våra inhyrda medarbetare bidrar till att upprätthålla vårdplatser eller håller våra vårdcentraler öppna. Om vi helt skulle ta bort dem så måste vi stänga vårdplatser och vissa vårdcentraler skulle stå utan läkare, det är den verkligheten vi står i, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Tidigare i år presenterade regionstyret en strategi för att fasa ut hyrpersonalen, med en förhoppning om att nå 2-procentsmålet i december 2025.

Varför har Östergötland så hög andel hyrpersonal?

– Många gånger handlar det om att den ordinarie personalen exempelvis är missnöjda med sina arbetstider. Att jobba för ett bemanningsföretag innebär självklart också ett sätt att kunna få upp sin lön, säger Marie Morell (M).

– När vi har ett behov av vårdplatser, att korta köerna och hålla vårdcentraler öppna så behövs det personal. När det utannonseras tjänster så är det väldigt ofta att det inte kommer en enda sökande på en sjukskötersketjänst exempelvis. Men jobbet måste ju göras och då vänder man sig till bemanningsföretagen, för att upprätthålla vården. Så vi måste bli en mer attraktiv arbetsgivare som folk vill söka sig till och stanna kvar. 

Under onsdagen presenterade oppositionspartiet Socialdemokraterna ett förslag att införa ett hyrstopp för årets sista tre månader, med start 1 oktober.

– Pengar läcker just nu ut till bemanningsföretag som vi hade kunnat lägga på vår egen personal istället. Men det handlar också om att göra en tydlig markering mot bemanningsföretagen, att spelreglerna måste ändras, säger Kaisa Karro (S).

Vad innebär stoppet?

– Framförallt att inte ta in någon ny hyrpersonal och att de som redan nu finns inte ska få förnyade kontrakt.

Den befintliga hyrpersonalen spelar just nu en viktig roll för att hålla vårdplatser öppna.

– Vi vet att det är en väldigt tuff åtgärd och vi vet att all hyrpersonal inte kan försvinna över en natt, men vi måste få ner kostnaderna och då vill vi testa att införa ett stopp de tre sista månaderna, sen skulle man få utvärdera och se hur det gått. Men vi har sett att andra regioner har infört sådana här stopp och fått ner kostnaderna, säger Kaisa Karro (S).

Förslaget ska nu behandlas på nästa regionstyrelse i september.

Marie Morell (M) har tagit del av Socialdemokraternas förslag.

– Det var ett kort förslag och det fanns än så länge inte någon större analys om konsekvenser att sätta sig in i. Vi har en plan för hur vi ska fasa ut personal, men det måste göras med patientsäkerhet i åtanke.

– Vi vet att man har gått hårt åt och gjort kraftiga hyrstopp i Stockholm och Sörmland, men där vet vi också att man har fått minska på vårdplatser och stoppat operationer. Här i Östergötland ligger vi redan på en låg nivå av vårdplatser, så här måste vi göra en avvägning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!