Det var sent på tisdagseftermiddagen som Vårdförbundet i Östergötland meddelade att de lämnar de pågående varselförhandlingarna i Region Östergötland. Fackförbundet anser att de inte kan bevaka sina medlemmars intressen då varselprocessen är undermålig. "Region Östergötland vill förhandla turordning innan de har presenterat ett förslag till ny organisation. Vilket innebär att Vårdförbundet (bland annat) inte kan genomföra ordentliga risk- och konsekvensanalyser för de medarbetare som kommer att vara kvar i verksamheten", skrev facket i ett pressmeddelande.
Vid 13-tiden på onsdagen återkom regiondirektören Mikael Borin med kommentarer om Vårdförbundets beslut. Han bemöter kritiken och säger att regionledningen inte delar fackförbundets uppfattning.
– Jag tycker att Vårdförbundets besked om att lämna förhandlingarna är väldigt olyckligt. Vi är måna om att förhandlingarna ska bli klara så att medarbetare inte behöver vänta mer än nödvändigt på besked om uppsägning. Vi vet att väntan skapar en stor oro, inte bara hos de medarbetare som riskerar uppsägning utan även hos deras kollegor, säger Mikael Borin och fortsätter:
– Vi har ända sedan vi beslutade om varslet informerat facken om hur processen ska gå till och vi har haft ett stort antal möten och så småningom förhandlingar. Det är 13 fackförbund som berörs av varslet och vi tycker att vi hittills har haft ett konstruktivt samtalsklimat även om vi har haft olika uppfattningar i sak.
Regiondirektören menar att varselprocessens upplägg till stora delar beror på det allvarliga ekonomiska läget i regionen.
– Vi håller inte med om att processen är ostrukturerad. Däremot sker arbetet på flera olika nivåer samtidigt. Det sker både i ordinarie organisation på kliniknivå men också på centrum- och regionledningsnivå. Vissa beslut, som handlar om vårdutbudsfrågor, tas av den politiska organisationen. Jag upplever att vi har en väldigt strukturerad process.
– Att vi gör så här, att vi förhandlar samtidigt som vi tar fram den nya arbetsorganisationen, beror på det allvarliga ekonomiska läget. Det gör att det är jätteviktigt med en snabb process. Under de första månaderna av 2024 ser vi hittills ingen vändning av ekonomin.
Men kritiken är att ni vill förhandla turordningslistor innan organisationen är klar.
– Det går i två parallella spår, och när man gör upp turordningslistorna vet man i vilka verksamheter man ska reducera antalet medarbetare, så det kan man koppla direkt mot de förhandlingar och riskbedömningar som gjorts i organisationen. Så jag anser att regionen har uppfyllt sin förhandlingsskyldighet enligt MBL.
Vad händer nu, efter Vårdförbundets beslut?
– Vi kommer att kalla till förhandlingar på samma sätt som innan. Nästa vecka ska det vara förhandlingar om turordningslistor. Sen är det upp till Vårdförbundet att vara med eller inte, säger Mikael Borin.
Kan ni ändå genomföra varslet?
– Regionens bedömning är att vi kan göra det rent arbetsrättsligt men jag önskar att det görs i dialog med Vårdförbundet.
Finns det en risk att planen förskjuts?
– Inte som jag ser det i dagsläget. Jag hoppas att vi håller tidsplaneringen. Framförallt utifrån att medarbetare inte ska vara oroliga i onödan, men också utifrån det ekonomiska läget.
Anser du att ni hade kunnat genomföra processen på ett bättre sätt?
– Nej, inte utifrån de förutsättningar som vi har haft.
– Däremot har jag all förståelse för fackens synpunkter. Det är inte bara Vårdförbundet som önskat en samlad arbetsorganisation. Men det har vi inte möjlighet att tillgodose, men alla beslut om arbetsorganisation finns på alla de olika nivåerna som jag beskrivit.
Amanda Barkarö, styrelseledamot i Vårdförbundet Östergötland, förordar en bra process framför en snabb process.
– Skyndsamheten i processen är arbetsgivaren mån om. Vi vill göra rätt för våra medlemmars skull. Då är det jätteviktigt för oss att vara så eftertänksamma som möjligt, säger hon och fortsätter:
– Självklart kommer vi att fortsätta förhandla när vi har en färdig organisation, men det vi fick till oss av arbetsgivaren vid det senaste förhandlingstillfället var att beslut om driftsenheter redan är fattat även om vi har en annan åsikt. Vi uppfattar att de redan springer på bollarna snabbare än vad man behöver.