Oväntat få anmälningar om arbetsskador i vården

Smittan ökar i sjukvården. Men Vårdförbundet i Östergötland ser oväntat få anmälningar om coronarelaterade arbetsskador.

Smittan sprider sig bland sjukvårdspersonal men få anmäls till Arbetsmiljöverket. På bilden: Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Östergötland samt Emma Klingvall, avdelningsordförande på Vårdförbundet Östergötland.

Smittan sprider sig bland sjukvårdspersonal men få anmäls till Arbetsmiljöverket. På bilden: Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Östergötland samt Emma Klingvall, avdelningsordförande på Vårdförbundet Östergötland.

Foto: Annica Hesser/Tomas Oneborg/Sebastian Geijer

Östergötland2021-01-03 15:00

I november slog Vårdförbundet på riksnivå larm om att anmälningar om coronarelaterade arbetsskador skjutit i höjden. Det var en brasklapp till både allmänhet och arbetsgivare att ta sitt ansvar för att begränsa smittspridningen av covid-19.

Då hade totalt 1 800 anmälningar gjorts som berörde Vårdförbundets yrkesgrupper i landet. Sedan dess har smittan blivit allt större bland sjukvårdspersonal, vilket statsepidemiolog Anders Tegnell framförde på presskonferensen den 29 december. Trenden syns även i Östergötland och den 18 december införde regionen munskyddskrav bland vårdpersonal, vilket vi tidigare har berättat om.

Men utifrån anmälningar om arbetsskador verkar inte trenden hänga med, enligt Emma Klingvall, avdelningsordförande för Vårdförbundet Östergötland.

– Vi får in extremt lite anmälningar om arbetsskador i Östergötland. Vi är nästan de som får in minst trots att det säkert är flera hundra som blivit sjuka i covid-19 på grund av att de har jobbat. Vi menar att man ska skriva både en avvikelse och arbetsskadeanmälan om man blir smittad av covid-19. Det kan bli långdragna rehabiliteringar efteråt.

Den 28 december hade 238 coronarelaterade tillbudsanmälningar gjorts till Arbetsmiljöverket från Östergötland – men då omfattar det samtliga branscher.

Emma Klingvall är förvånad över att de är så få med tanke på de stora utbrotten som finns i sjukvården. Hon berättar också att Vårdförbundet fått efterfråga information om var på sjukhusen klusterutbrott inträffar.

– Det har vi tidigare fått veta tack vare våra medlemmar. Nu har vi börjat få information om det.

Varför tror du att det görs så få anmälningar?

– Dels för att en del chefer har vägrat skriva under och sagt att det inte behövs och motiverar det med att man kan ha blivit smittad var som helst. Medlemmar blir förstås osäkra men är det några som undviker offentliga miljöer så är det nog sjukvårdspersonal, dels för att inte riskera ta med smittan till sjukhus och man vill också hålla sig frisk för att kunna jobba.

Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Östergötland, svarar per mail att regionen tillämpar en försiktighetsprincip när det gäller anmälningar till Arbetsmiljöverket:

"Det innebär att även om vi inte är säkra på att smittan kommer just från arbetsplatsen så har vi rekommenderat våra chefer att göra en anmälan och vara tydlig med att det finns en osäkerhet men att vi gör en anmälan ändå."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!