Stor smittspridning både i samhället och bland sjukvårdspersonal gör nu att Region Östergötland återigen ändrar sina direktiv om munskydd. Ytterligare en anledning är att man ser att pre- och asymtomatisk smittsamhet kan vara en orsak till den stora smittspridningen. Det vill säga smitta som sprids innan personen själv märker av symptom respektive smittar medan de är sjuka men inte får några egna symptom.
"Smittspridningen bland personal leder till att vård- och omsorgsverksamheten blir än mer ansträngd utöver det höga patienttrycket.", står det i det nya hygiendirektivet som skrivits under av vårddirektör Ninnie Bordendal Wodlin.
Munskydd har varit en omdebatterad fråga under pandemin. På tisdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten kom frågan upp igen och även Anders Tegnell konstaterade att det är en mer utbredd smittspridning inom vården nu än under våren. Därför rekommenderas alla regioner sedan 23 december att skärpa kraven på munskydd bland vårdpersonal.
Men i Östergötland ska rutinen alltså redan vara införd. Den 18 december ändrade den regionala särskilda sjukvårdsledningen direktiven där det framgår att personal ska använda munskydd kontinuerligt. Det finns ett vetenskapligt (”svagt”) stöd för att munskydd kan skydda mot smitta till skillnad från visir, uppger Region Östergötland.
Munskydden ska bäras av vårdpersonal som vistas på vårdenhet som exempelvis vårdavdelning, mottagning, vårdcentral och laboratorier samt all personal utanför vårdenhet där fysisk distans inte kan upprätthållas. Munskydden ska bäras för att minska risken för att smitta sprids från personal till patient, men även mellan kollegor.
”Det är av yttersta vikt att samtliga dessa rutiner optimeras och samverkar med denna försiktighetsåtgärd för att tillsammans effektivt bromsa smittspridningen.”, står det i hygiendirektivet.
Samtidigt finns en viss reservation i direktiven då regionen uppger att verksamheterna kan anpassa riktlinjen efter en lokal riskbedömning.
Region Östergötland gjorde även en ändring om munskyddsdirektiv den 30 november, vilket vi tidigare berättat om. Men då handlade det om att personal endast skulle bära munskydd vid ”ansiktsnära” vårdmoment även i möte med patienter som sökte vård för annat än covid-19.
Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i regionen kommenterar de nya riktlinjerna i en separat artikel.