Östgötsk varghona har bildat nytt revir

För första gången i modern tid har ett vargrevir etablerats i Kalmar län. Enligt länsstyrelsen kommer varghonan ursprungligen från Långbogenreviret, norr om Roxen.

En varghona från Långbogenreviret i Östergötland har bildat ett nytt revir i Kalmar län. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

En varghona från Långbogenreviret i Östergötland har bildat ett nytt revir i Kalmar län. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang.)

Foto: TT

Östergötland2023-01-12 14:23

Det är länsstyrelserna i Kronoberg och Kalmar län som har kunnat slå fast att det bildats ett vargrevir i ett område öster om Kosta i Kalmar län. 

Inventeringsarbete, med spårning på snö och genom dna-analys, bekräftar att det är ett revirmarkerande vargpar som etablerat sig i det aktuella området. 

– Det är första gången som ett vargrevir har etablerats i Kalmar län. Då det nu konstaterats en permanent förekomst av flera vargar i området utanför Kosta finns det anledning för tamdjursägare att se över sina stängsel, säger Fredrik Ustrup, tillförordnad avdelningschef vid länsstyrelsen i Kalmar i en kommentar. 

Med hjälp av dna-analys har expertisen kunnat slå fast att hanen har vandrat ner till Småland från ett revir i Dalarna. Honan har inte behövt vandra lika långt. Honan har nämligen sitt ursprung från det enda kända vargreviret i Östergötland, det så kallade Långbogenreviret, som är beläget norr om Roxen. 

– Hanen har under flera år uppehållit sig i samma område. Varken under den tiden eller när de under hösten gått tillsammans har några tamdjursangrepp skett i området, säger Fredrik Ustrup.

Länsstyrelsen i Kalmar kommer att fortsätta samla in spillning och urin för att med hjälp av dna-analyser kunna följa hur stort reviret är. 

Länsstyrelsen i Östergötland har slagit fast att det även under förra året föddes valpar i Långbogenreviret

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!