Nu tar Ellinor, 22, över kaféet: "Alltid varit en dröm"

Nu öppnar Ellinor Nyberg, 22 år, dörrarna till sin stora dröm – ett eget kafé. Hon tar över Södertegs i Åtvidaberg och anställer pojkvännen som hon mötte i köket på just Södertegs.

Ellinor Nyberg har förberett sig inför Alla hjärtans dag. Bakverken går i rosa. Hon är kreativ med både mat och bakverk och kommer att sätta sin egen prägel på Södertegs. "Vi öppnar nu, men kommer att ha en nyöppning i maj, med nytt namn, ny meny och ny look", säger hon.

Ellinor Nyberg har förberett sig inför Alla hjärtans dag. Bakverken går i rosa. Hon är kreativ med både mat och bakverk och kommer att sätta sin egen prägel på Södertegs. "Vi öppnar nu, men kommer att ha en nyöppning i maj, med nytt namn, ny meny och ny look", säger hon.

Foto: Lotta Willsäter

Östergötland2024-02-12 18:00

Det går undan på Södertegs nu. 

För knappt en månad sedan berättade vi att de tidigare ägarna, Henrik och Jennie Söderteg stängde sitt kafé och lunchställe. De hade försökt sälja, men inte hittat köpare.

undefined
"Jag har alltid drömt om det här", säger Ellinor Nyberg som vid 22 år tar över Södertegs där hon jobbat i tre år. Nu får hon sätta sin egen prägel på stället; "Lite roligare utbud och lite mer spännande smaker", säger hon.

– De stängde en tisdag. Jag började spåna på fredagen. Jag har alltid velat starta något eget, säger Ellinor Nyberg, 22 år, som jobbat på Södertegs café sedan starten för tre år sedan. 

Häromveckan signerade hon övertagandet av inventarier och lokal. På självaste fettisdagen – med kylen fylld av semlor – återöppnade hon Södertegs. Som sin egen, precis som hon drömt om och berättat om i Corren för ett par år sedan.  

undefined
Tanken om att ta över Södertegs kom när förra ägarna ville sälja rörelsen förra året. Ellinor drömde om att ta över, men bestämde sig först när verksamheten stängts. Då gick det undan med besluten. I torsdags signerade hon affären med övertagande av inventerarier och lokaler vid genomfarten centralt i Åtvidaberg. På tisdag öppnar hon, som sin egen.

Passionen för både mat och bakverk väcktes hemma i Borkhult, tillsammans med mormor Christina Ottosson, en av eldsjälarna på hembygdsgården Salvedal med sommarkafé och matfester. 

– Mormor har inspirerat mig. Hon har verkligen låtit mig pyssla och experimentera i köket.

undefined
I mars förra året blev kocken Paul Busse från Berlin och Ellinor Nyberg kollegor. Kärleken växte fram: "Det gick genom magen", säger Paul och ler. I maj blev de ett par. Nu flyttar de samman och Ellinor blir arbetsgivare åt sin sambo.

Ellinor utbildade sig till konditor. Matintresset ledde henne till Sveriges mästerkock för ett par år sedan. 

– Jag gick vidare till Gävle, men åkte ut där. Vi skulle göra kroppkakor, men jag glömde ägget i skafferiet, säger hon.

Just nu fokuserar hon på återöppnandet av Södertegs. Kylarna har fyllts på. Kakor bakats. Lök picklats.

– Jag kommer att driva det som tidigare, men göra en nyöppning den 1 maj. Det blir nytt namn, ny meny och ny look. 

Exakt hur återstår att fundera på. Några planer finns; lite ljusare, lite grönare med mer växter och mer hembakat. 

– Det känns nästan övermäktigt. Jag tror inte att det gått in än att jag får göra precis som jag vill här och att det är mitt. 

Hon har stöd av familjen. Och av pojkvännen, kocken Paul Busse, 30 år som förra året flyttade från Berlin till Åtvidaberg, för att komma närmare naturen. Han älskar den svenska skogen.

undefined
Ellinor Nyberg och Paul Busse träffades på jobbet på Södertegs förra året. I maj blev de ett par. Nu tar hon över Södertegs och anställer pojkvännen. Han stöttar helhjärtat.

– Jag var trött på storstaden. Jag har en vän här som jag träffat genom videospel, så jag kom hit och fick jobb här i mars förra året.

På jobbet mötte han Ellinor. 

Var det kärlek vid första ögonkastet? 

– Nej, skrattar de båda. 

undefined
Under förberedelserna bakom disken på Södertegs lyssnar Paul Busse och Ellinor Nyberg på gamla rockklassiker. "Vi gillar samma musik", säger de.

Gnistorna kom lite senare. I maj, under Eurovision där Loreen tog hem segern, blev det ett par. Nu blir hon hans chef. 

– Jag stöttar henne, säger Paul och berättar att han jobbat sex år som kock i Berlin och kan bidra med både stresstålighet och sinne för organisation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!