Det är blåsigt och svalt, men solen skiner och det märks att sommaren har börjat gå över till höst. Ellinor Nyberg sitter i en stol på Linds uteservering iklädd en stickad tröja. Genom de stora fönstren skymtar flera besökare som fikar på de bakverk som Ellinor bakat under morgonen.
Hon är nämligen anställd på konditoriet, efter att i år ha tagit studenten från konditori- och bageriprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium. Förkärleken riktar sig främst till bakning, men också matlagning.
– Det är väl de två intressen jag har, skrattar hon.
Intresset för mat och bakverk har funnits med så länge hon kan minnas. Som liten var hon mycket med sin mormor i köket.
– Jag bodde mycket hos henne och hennes sambo. De var mina bästa vänner. Mormor bakade väldigt mycket och jag tyckte det var kul att hjälpa till.
– Nu vill hon alltid att jag ska komma förbi med fika och hon brukar skryta om mig för sina vänner, fortsätter hon leende.
Ellinor är energisk och glad, med närhet till skratt och en positiv och pigg inställning som snabbt smittar av sig på omgivningen. Hon berättar att en favorit att baka är macarons, ett franskt bakverk.
– Det är vad jag är känd för i släkten. Alla blir besvikna om jag inte har med mina lakrits-macarons. Det är också kul att spendera 20 timmar på en tårta, skrattar hon.
Ellinor är till stor del självlärd. De flesta grunderna kunde hon redan innan gymnasiet.
– Jag har tittat mycket på youtube. Därifrån har jag lärt mig mycket. Istället för att titta på barnprogram när jag var liten tittade jag också på mat- och bakprogram. Det spelade ingen roll vilket språk de var på.
Första året på gymnasiet fick eleverna prova på både matlagning och bakning. Därefter valdes inriktning och det var då Ellinor beslutade sig för att fokusera på bakningen.
– Matlagningen var inte så fri, det var mycket recept och det tyckte inte jag var så kul. Jag vill kunna tänka fritt, förklarar hon.
Inom konditorbranschen finns det däremot mycket utrymme att utforska.
– Det är jättekul när de ber en hitta på något nytt. Jag trivs jättebra när jag får sätta lager på olika saker och verkligen se hur ett bakverk kommer fram. Hur bara lite grädde, sockerkaka och sylt kan bli något så fint, säger hon och ögonen riktigt lyser.
Några smakkombinationer hon tycker extra mycket om är choklad och hallon och pistage och hallon. Ett bakverk hon nyligen gjorde baserades på salt kola och mandel. Även citron är kul att jobba med, tycker hon.
I framtiden drömmer Ellinor om att öppna sitt eget café.
– Jag har blivit helt såld på "afternoon tea"-stilen. Nybakta scones, hemgjord marmelad, småkakor och självklart en egen kanna te med små söta tekoppar i olika färger och mönster. Till en början skulle jag mer än gärna ha ett café hos mina föräldrar.
Hon berättar att de har en lokal i form av ett gammalt stall från 1700-talet. Efter några årtionden utvecklades det dock till en lokal med bland annat en bar.
– Det hänger gamla, vackra verktyg och föremål på väggarna. Därav skulle jag vilja bevara det gamla och göra det till ett café med mycket blommor och ljusa färger som piggar upp de mörka träväggarna och trägolvet.
Hon fortsätter:
– Om jag tänker 20 år framåt är drömmen att ha ett brunchställe med 50-talsstuk. Schackrutigt golv, mycket färg och självklart en jukebox. Det hade varit fantastiskt!