Larmet: Väntar för länge med att söka för buksmärtor

Här är nästa larm från sjukvården – den här gruppen patienter väntar också för länge med att söka vård under coronapandemin.

Bärbel Jung, verksamhetschef vid kirurgiska kliniken på US, och Lars Lönn, verksamhet kirurgiska kliniken på Vrinnevisjukhuset.

Bärbel Jung, verksamhetschef vid kirurgiska kliniken på US, och Lars Lönn, verksamhet kirurgiska kliniken på Vrinnevisjukhuset.

Foto: Region Östergötland/Privat

Östergötland2020-04-22 08:00

Vi har tidigare skrivit om att en effekt av covid-19 är att antalet patienter som söker vård för kraftiga hjärtinfarkter halverats i Östergötland under pandemin. 

– Det är en alarmerande nedgång, många riskerar att drabbas av bestående skador, sa Magnus Janzon, verksamhetschef och docent vid kardiologiska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping.

Nu ser regionen samma dilemma med personer som söker för buksmärtor. 

Under 2019 – veckorna 13–16 – låg 135 patienter inlagda vid kirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping, jämfört med 86 under samma period i år.

– Vi har haft gott om plats, normalt sett har vi fullt och ofta har vi även fått köpa vårdplatser på andra kliniker, säger Bärbel Jung, verksamhetschef vid kirurgiska kliniken på US.

Konsekvensen: många har de senaste veckorna kommit till vården med brustna blindtarmar och akuta gallblåseinflammationer med komplikationer.

– De har hoppats att buksmärtorna skulle gå över men det har i stället lett till ett onödigt stort mänskligt lidande och längre vårdtider, säger Bärbel Jung.

En blindtarmsinflammation går oftast inte över, utan måste behandlas och tillståndet blir mer komplicerat desto längre man väntar.

– En inflammerad blindtarm opereras direkt, du kan åka hem dagen efter, är färdigbehandlad och börja arbeta inom någon vecka. Nu har många behövt stanna på sjukhuset i 10–14 dagar för eftervård och antibiotikabehandling, säger Bärbel Jung.

Rådet från sjukvården är att ta kontakt – precis som vanligt. Ring 112 om du tror det är akut, eller 1177 för sjukvårdsrådgivning.

– Du ska söka vård på samma indikationer som tidigare, det vill säga när du har buksmärtor och/eller feber. Det är vi som ska bedöma tillståndet, säger Bärbel Jung.

Hon poängterar också: 
– Vi känner också att det är viktigt att påpeka att vi separerar alla patienter med coronasymptom från övriga patienter i vården. Mest tror vi att folk är rädda för att vara till besvär, men också finns det oro för att bli smittad.

På kirurgiska kliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping har situationen varit liknande.

– Det är färre som söker och de som söker är generellt sett sjukare än tidigare. Antal akutoperationer har minskat påfallande, uppskattningen är 50 procents minskning. Vi har kapacitet att ta hand om fler, säger Lars Lönn, verksamhetschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!