Larmet: Färre söker vård för hjärtinfarkt i länet

Antalet patienter som söker vård för stora hjärtinfarkter i Östergötland har halverats under 38 dagar med covid-19. Nu slår sjukvården larm.

Antalet personer som söker vård för en stor hjärtinfarkt har nästan halverats under coronapandemin.

Antalet personer som söker vård för en stor hjärtinfarkt har nästan halverats under coronapandemin.

Foto: TT/Arkivbild

Östergötland2020-04-16 10:31

Coronapandemin har fått en rad oönskade effekter. Nu slår Region Östergötland larm om en oroväckande minskning av antalet personer som söker hjälp för misstänkt hjärtinfarkt. 

 – Det är en alarmerande nedgång, många riskerar att drabbas av bestående skador, säger Magnus Janzon, verksamhetschef och docent vid kardiologiska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping, i en kommentar. 

Preliminära data ur kvalitetsregistret Swedeheart visar att vårdtillfällena för akuta stora hjärtinfarkter har minskat med 49 procent i Östergötland jämfört med motsvarande period 2016–2019. Mätningen gjordes mellan den 1 mars och den 7 april och omfattade 38 dagar av perioden då covid-19 har spridits i Östergötland. I hela landet var minskningen 25 procent och i Stockholm var den 40 procent.

– Det finns en stor risk att människor tar rådet att stanna hemma när de är sjuka på så stort allvar att de inte ens söker vård för akuta besvär när de behöver, säger Magnus Janzon.

Invånarna i Östergötland ska, enligt Region Östergötland, inte dra sig för att söka akut hjärtsjukvård av rädsla för att smittas med covid-19. 

– På sjukhusets akutmottagningar och avdelningar skiljs patienter med symtom som kan vara covid-19 från andra patienter. Båda grupperna får hjärtsjukvård men på olika ställen, säger Magnus Janzon. 

Den som drabbas av symtom på hjärtinfarkt bör enligt regionen ringa 112. Vanliga symtom är bröstsmärta eller ett tryck över bröstet som inte går över på mellan 10 och 15 minuter. Efter 112-samtalet hämtas patienten av en ambulans och körs till sjukhuset. Hjärtsjukvården startar redan i ambulansen och patienten kommer direkt till hjärtintensiven utan att behöva sitta i väntrum.

– Vänta inte med att söka vård. Ring 112 och låt oss bedöma tillståndet. Vi har en mycket välfungerande hjärtsjukvård här i regionen, säger Magnus Janzon.

Behandlingen kan till exempel vara ballongvidgning av kranskärl som är tilltäppt med en blodpropp. Det gör att  blodet kan passera igen.

– Den som inte söker vård vid hjärtinfarkt utsätter sig för livsfara och risk att få bestående hjärtproblem. Vi vet ju inte hur de som avstår från att söka vård mår nu, men jag gissar att en del har symtom som lätt förväxlas med covid-19, till exempel tryck över bröstet, andningsbesvär och hosta, säger Magnus Janzon i en kommentar.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!