Oppositionens kritik: "Känner oro för de små orterna"

OB-tillägget för vårdpersonal klubbades igenom under onsdagen. Det, och flera andra vallöften fanns med när regionfullmäktige beslutade om budgeten för de kommande åren, men oppositionen var inte imponerad.

Marie Morell (M), Per Larsson (KD) och Alexander Höglund (L) ingår i det nya politiska styret Östgötasamverkan i Region Östergötland. Budgeten har de tagit fram tillsammans med SD och styret har därigenom en egen knapp majoritet.

Marie Morell (M), Per Larsson (KD) och Alexander Höglund (L) ingår i det nya politiska styret Östgötasamverkan i Region Östergötland. Budgeten har de tagit fram tillsammans med SD och styret har därigenom en egen knapp majoritet.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2022-11-23 18:00

I anslutning till valet rapporterade vi om regionpartiernas löften till östgötarna. M, KD och L utgör det nya styret och tar stöd av SD för att få en knapp majoritet.

Inför valet lovade M att korta vårdköerna och införa höjt OB-tillägg för arbete på obekväm arbetstid och minskad administration. KD lovade väljarna en ambulanshelikopter och ett tågstopp i Sturefors. L:s löften handlade om minskad byråkrati, mer varsam hantering med skattepengarna och satsningar på anpassad vård för äldre. Stödpartiet SD lovade språkkrav i den patientnära vården och fler bussar på landsbygden.

När det nya styret presenterade sitt strategiprogram och sin budget, så fanns nästan alla de utlovade punkterna med, dock ingen ambulanshelikopter. Även ökad tillgänglighet till psykiatrin för barn och unga och ledarskap lyfts som viktiga delar, även det frågor som känns igen från valrörelsen. Samtidigt finns en ny, allvarlig ton i såväl budget som politikernas uttalanden – hårda tider väntar. Inflation, elkris och lågkonjunktur.

De fyra oppositionspartierna är däremot inte imponerade över styrets budget. Socialdemokraterna är kritiska och menar att den egna verksamheten glömts bort.

– Det här är en väldigt tydlig privatiseringsbudget. Vi hade velat att man satsade pengar på vår egen verksamhet istället. Vi tror att det här kommer att slå sönder vårt sjukvårdssystem. I vår budget har vi tydliga satsningar på egna vårdcentraler och en rejäl lönesatsning. Dessutom vill vi halvera kostnaderna för bemanningspersonal, vilket bäst görs genom satsningar på den egna personalen, säger Kaisa Karro (S).

Vänsterpartiet kallar det en besparingsbudget och menar att det skulle behövas satsningar för att säkerställa att regionen har en krisberedskap inom vården.

– De fortsätter med linjen att inte satsa på personalen inom vården. Man kan inte tro att upphandlad vård ska lösa alla problem. Istället behöver man satsa på sin egen personal, det är enda vägen ur den här krisen. Valfriheten de pratar om är för de som är friska, de sjukaste får fortsätta köa för vård, säger Jessica Eek (V).

Centerpartiet ville ha formuleringar om arbetet mot våld i nära relationer, vilket Moderaterna menar är så självklart att det inte ens behöver nämnas. Kerstin Sjöberg (C) har fler invändningar:

– Jag saknar jämställdheten jättemycket och även perspektivet för människor som inte bor i centralorter som Linköping. När man pratar om mobil sjukvård och att vårdcentralerna ska komma upp i 10 000 listade patienter, så känner jag oro över att man ska montera ned vårdcentralerna på små orter. Dessutom tycker jag att OB-tillägget är en kortsiktig lösning. Det låter bra, men kommer inte att räcka. Vår satsning på erfarenhetstillägg är mer långsiktig.

Miljöpartiet tycker att man behöver frigöra pengar, så att man är beredd att skjuta till mer pengar om det behövs. De saknar även sina hjärtefrågor.

– Vi hade prioriterat miljö- och klimatarbetet mycket högre och även jämställdhetsarbetet inom hälso- och sjukvården. Det är mycket viktiga frågor för oss. Dessutom hade vi velat ha mer pengar i kassakistan än den styrande majoriteten, för att få ökad handlingsfrihet. Vi går mot en osäker tid med inflation, högre priser och ökad arbetslöshet. Som det ser ut med den här budgeten riskerar vården att få tvärnita vården år 2024-2025, säger Margareta Fransson (MP).

Marie Morell (M) är sedan några veckor tillbaka regionstyrelsens ordförande och leder det nya styret.

– Alla de här frågorna om miljö och jämställdhet är viktiga att jobba med, men tidigare inom regionen har det upprättats många dokument med fina ord. Vi vill inte upprätta fler fina dokument, för oss är det viktigt att faktiskt göra saker.

För henne är oppositionens kritik väntad.

– Exempelvis har V en budget som inte går ihop. Jag ser inte heller problemet med privatiseringar som S påtalar. I Östergötland har vi en bra tradition av att jobba nära olika vårdgivare oavsett om det är en privat utförare eller egen verksamhet.

Har C fog för sin oro över att vårdcentralerna på mindre orter ska läggas ner och ersättas med mobila enheter?

– Nej, det finns inget sånt förslag. Kompetensförsörjningen är det viktigaste för att upprätthålla god verksamhet på mindre orter. För att stärka vården där kan man öka samverkan med den kommunala vården och omsorgen.

Budget 2023-2025

Varje budget spänner över tre år, trots att det kommer en ny varje år. I budgeten presenteras en rad prioriterade områden, så kallade fokusområden.

I den nya budgeten är fokusområdena i korthet:

• Ledarskap

• Kompetensförsörjning

• Tillgänglig hälso- och sjukvård

• Vård med hög kvalitet

• Kultur för många

• Näringsliv som bidrar till regional utveckling

• Kollektivtrafik i landsbygd och städer

• Fokus på hållbarhet och jämlik hälsa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!