Socialdemokraterna
Regionresultat 2018: 29,99 procent.
Öppna offentligt drivna vårdcentraler
– Vi har sett att det inte öppnat offentligt drivna vårdcentraler på 25 år, men många privata. De privata öppnar inte där behovet är som störst, så vi vill att regionen öppnar egna vårdcentraler där befolkningen växer, säger Kaisa Karro (S).
Återta barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) i egen regi
– Vi ta tillbaka Bup i egen regi när den nuvarande avtalsperioden tar slut. Marknaden har gått för långt och de privata aktörerna tar helst de enkla patienterna. Vi tycker att det är fel att göra vinster på barns psykiska ohälsa.
Moderaterna
Regionresultat 2018: 22,01 procent.
Kortare vårdköer
– Idag ligger Östergötland bland de regioner där köerna är som längst, främst inom cancervården och barn- och ungdomspsykiatrin. Vi vill återigen bli en av regionerna med kortast väntetider. Vi har klarat det förut, genom enträget arbete, säger Marie Morell (M).
Höjt OB-tillägg och mindre administration
– Vi vill satsa på medarbetarna. Det är enda sättet att komma tillrätta med kötiderna. Vi vill höja tillägget för arbete på obekväm arbetstid och se över de administrativa uppgifterna. Vi ska ha administration, men inte onödig administration.
Sverigedemokraterna
Regionresultat 2018: 13,10 procent.
Språkkrav i vården
– Vi vill införa tydliga språkkrav vid nyanställning, för att alla medarbetare ska kunna prata svenska, så att både medarbetare och patienter förstår varandra. Det skulle förbättra kvaliteten i vården så att inga missförstånd sker, säger Richard Svensson (SD).
Fler bussar och bättre kollektivtrafik på landsbygden
– Vi vill avsätta mer resurser för att få fler bussar och bättre kollektivtrafik på landsbygden. Det behövs mer samhällsservice på landsbygden överlag och där är bussen en del.
Vänsterpartiet
Regionresultat 2018: 8,07 procent.
Stopp för besparingar
– Vi vill stoppa de besparingar på över en halv miljard kronor som de styrande kallar för den ekonomiska handlingsplanen. Vi vill istället minska överskottet i regionen och använda pengarna till sjukvården, säger Emil Broberg (V).
Mer resurser till personal
– Vi vill ha fler sjuksköterskor så att vi kan öppna fler vårdplatser. Genom att skjuta till mer pengar kan vi höja lönerna och anställa fler. Det skulle också förbättra arbetsmiljön eftersom det underlättar när fler hjälps åt.
Centerpartiet
Regionresultat 2018: 7,89 procent.
Få kontakt med vårdcentralen samma dag
– Vi vill förbättra tillgängligheten så att man får kontakt med sin vårdcentral samma dag. Den som ringer har behov av att få råd eller vård och det kan faktiskt vara bråttom, säger Kerstin Sjöberg (C).
Samma barnmorska ger trygg förlossningsvård
– Vi vill att den som är gravid ska få kontinuitet genom att ha samma barnmorska under graviditet, förlossning och eftervård. Det skapar trygghet och bygger förtroende.
Kristdemokraterna
Regionresultat 2018: 7,47 procent.
Ambulanshelikopter
– Vi vill ha en ambulanshelikopter. Man ska ha möjlighet att bli räddad från stroke även om man bor långt från sjukhus eller råkar ut för en trafikolycka där det är svårt för ambulansen att komma fram. Det handlar om jämlik vård och att rädda liv, säger Per Larsson (KD).
Tågstopp i Sturefors
– Det är en växande ort och det finns perrong där som det tidigare har stannat tåg vid. Det är gott om busstrafik, men även bussarna står i bilkö i rusningstid.
Liberalerna
Regionresultat 2018: 6,33 procent.
Mindre byråkrati och mer kärnverksamhet
– Vi vill öka varsamheten med skattepengarna. Varje krona ska användas där de ger mest tillbaka till östgötarna. Vi ser det som vår politiska skyldighet, säger Alexander Höglund (L).
Mer anpassad vård för äldre
– Vi vill att det ska finnas mer vård som är anpassad för den som är äldre. Man ska få en fast läkare och kanske lite mer tid under sitt bokade besök. Dessutom vill vi införa resurspersoner i vården för att ingen ska behöva dö ofrivilligt ensam.
Miljöpartiet
Regionresultat 2018: 3,93 procent.
Klimatavtryck noll
– Oavsett beslutsnivå så måste man göra allt man kan för att minska klimatpåverkan. Det handlar om inköp, om vilka engångsprodukter vi använder och vilka utsläpp våra inköp gör, säger Margareta Fransson (MP).
Öka inköp av svenska livsmedel
– Vi vill stadigt öka de inköp vi har nära oss. På så vis blir vi inte så beroende av import och ökar regionens livsmedelsförsörjningsgrad. Dessutom minskar vi transporterna.