Räddningstjänsten ansöker om fortsatt dispens

Räddningstjänsten Östra Götaland ansöker om dispens för att klara bemanningen inför hösten. På sikt måste antalet brandmän bli fler.

Ulf Lago är förbundsdirektör i Räddningstjänsten Östra Götaland.

Ulf Lago är förbundsdirektör i Räddningstjänsten Östra Götaland.

Foto: Pressbild/TT

Östergötland2024-06-03 13:40

Räddningstjänsten Östra Götaland, RTÖG, skriver i ett pressmeddelande att det behövs mer tid för att anpassa verksamheten till en schemaläggning utan dygnstjänstgöring och att räddningstjänsten därför kommer att söka dispens. Ett omtalat EU-direktiv säger att anställda måste vila minst elva timmar i sträck per dygn.

Räddningstjänster runt om i landet ställer om sin verksamhet så att den kan fungera utan scheman med dygnstjänstgöring. RTÖG har tidigare fått dispens för sommaren och hade en förhoppning om att hinna ställa om till hösten så att ytterligare dispens inte hade behövts. RTÖG anser sig dock behöva mer tid och en bättre planering för att ställa om de delar inom verksamheten som ännu inte har ställt om.

– Vi hade ambitionen att komma igenom denna omställning snabbare. För att få bättre förutsättningar för att ställa om, har direktionen för avsikt att söka dispens från och med hösten säger Christer Frey, ordförande i vår direktion, i en kommentar. 

 RTÖG:s förhoppning är därför att förbundet ska få fortsatt dispens. Under tiden som dispensen gäller ska verksamheten ställas om.

– Direktionen har nu gett mig i uppdrag att även ta fram en plan för hur omställningen ska gå till och den ska vara framme i slutet på augusti. En sak som vi redan har identifierat är att antalet brandmän behöver bli fler och planen behöver innehålla aktiviteter som leder till det, säger Ulf Lago, förbundsdirektör, i en kommentar.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!