Kamp mot klockan efter smittbeskedet

Skyddszoner på upp till en mil upprättas nu runt gården i Linghemstrakten som drabbats av Newcastlesjukan. Hela 14 000 höns kommer att avlivas under morgondagen. Alla som håller fåglar utomhus ska iaktta försiktighet.

Avlivas. Efter beskedet om smittan måste nu 14 000 höns på en gård i Linghemstrakten avlivas. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Avlivas. Efter beskedet om smittan måste nu 14 000 höns på en gård i Linghemstrakten avlivas. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Anders Törnström

ÖSTERGÖTLAND2017-10-16 11:49

– Det är konstaterad smitta. Provtagningarna var färdiga i fredags, säger Helen Loor, länsveterinär.

Det innebär en kamp mot klockan, det är viktigt att agera snabbt så att inte smittan sprids vidare. Alla transporter av fåglar och ägg inom området stoppas. Det upprättas en inre skyddszon på tre kilometer runt gården, och en yttre på en mil.

– I den inre zonen måste man hålla sina fåglar inomhus, det gäller främst höns och ankor. Inom den yttre så får man inte transportera fåglar eller ägg och man måste mata fåglarna under tak, eftersom smittan ofta kommer uppifrån, från andra fåglar, säger Helen Loor.

Detta gäller även små hönsägare, som kanske bara har några enstaka fåglar. De finns registrerade hos kommunen. Länsstyrelsen jobbar nu med att söka upp och informera dem som finns inom zonerna. Evenemang som hönstutställningar stoppas också.

Den drabbade gården spärras av helt och hönsen måste avlivas.

– Det handlar om cirka 14 000 höns. De kommer att gasas, husen där man håller höns är förberedda för det här. Hönsen kommer att somna in på plats, säger Helen Loor.

Det är Jordbruksverket som utser en veterinär som får leda arbetet med saneringen. Bekämpningen styrs av ett EU-gemensamt bekämpningsdirektiv.

– Det är ett jättejobb. Allt kommer att dränkas in med desinfektionsmedel och hönsen tas bort och destrueras.

Vad betyder detta för en enskild bonde som drabbas?

– Det är ett avbräck. Även om man får statligt stöd och har försäkringar så kostar det mycket pengar för den drabbade.

Och vad innebär det för den här gårdens rykte?

– Det betyder inget för ryktet. Det här är en väldigt smittsam sjukdom som man kan råka ut för. Troligtvis kommer den från sjöfåglar som har flugit över. Det är väldigt svårt att skydda sig emot. Vi vet att gårdar med fjäderfäbesättningar har enormt stora krav på hygien och biosäkerhet. De måste ha det. Det är också därför som det slår så hårt mot dem när de får in ett virus, säger Helen Loor.

Hon beskriver att Newcastlesjukan tycks komma i skov.

– Vi hade tre gårdar 2014 som drabbades. Men sedan dess har det varit lugnt, säger Helen Loor.

Läs mer: Fruktad sjukdom på gård bekräftad

Newcastlesjuka

En mycket allvarlig fågelsjukdom som orsakas av ett virus som angriper tarmar, nervsystem och andningsorgan hos många olika fågelarter. Sjukdomen kan ge kraftiga utbrott hos tamhöns, kalkon, fasan, duva och vaktel. Ankor och gäss är också känsliga men det är sällan man ser allvarligare utbrott hos dessa arter. En lång rad vilda fågelarter och burfåglar är också mottagliga för infektionen. Vilda fåglar och burfåglar kan också vara symtomfria smittbärare. En särskild variant av Newcastlesjuka som kan finnas hos tamduvor och vilda duvor kan också orsaka sjukdom hos andra fjäderfä och fåglar.

Newcastlesjuka smittar inte människor via ägg eller fjäderfäkött.

Däremot kan människor eventuellt drabbas av ögoninflammation vid nära kontakt med sjuka fåglar. När handel med produkter från smittade besättningar förbjuds, görs detta för att hindra smittspridning till andra fåglar via produkterna.

Sverige har haft flera utbrott av Newcastlesjuka sedan mitten av 1990-talet. I samtliga fall har bekämpningen av viruset varit framgångsrik och utbrotten kunde snabbt stoppas.

Den som misstänker Newcastlesjuka hos sina fåglar ska omedelbart anmäla detta till distriktsveterinären eller annan veterinär, som i sin tur anmäler detta till Jordbruksverket och länsstyrelsen. (Enligt 2 § Epizootilagen).

Till dess att en veterinär tar sig an fallet måste man själv göra allt man kan för att förhindra smittspridning.

Detta innebär att man ska stalla in misstänkt smittade djur och alla andra djur i samma flock om det är möjligt.

Ingen person, ägg eller djur som haft kontakt med de misstänkt smittade djuren får lämna anläggningen förrän en veterinär tagit över fallet. Bekämpningen styrs av ett EU-gemensamt bekämpningsdirektiv.

Se mer: www.jordbruksverket.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!