Inventeringen av lodjursstammen i Östergötland görs under hösten och vintern och resultaten ligger till grund för hur många lodjur som får skjutas.
I år deltar en av inventerarna även i licensjakten.
– Vi har anlitat den här personen på grund av att det finns relevanta kunskaper om inventering, artkunskap och spårning och hur vilda djur beter sig. Om det sedan finns ett jaktintresse eller inte – det bedömer inte vi påverkar inventeringsresultatet, säger Marie Larsson.
Finns det inte en risk att inventeringssiffrorna kan "justeras uppåt" för att man på så vis får jaga fler lodjur?
– Vi har tittat på den frågan och bedömer att det inte är möjligt. Alla spår och fynd dokumenteras noggrant och kvalitetssäkras av både länsstyrelsen och viltskadecenter, säger Marie Larsson.
Marie Larsson säger att länsstyrelsen fått ta emot "en del synpunkter" kring om det är en lämplig lösning att vara både inventerare och jägare samma år.
– Vi är måna om att det ska finnas ett högt förtroende för myndigheten och att det inte ska kunna ifrågasättas om vi är opartiska eller inte. Därför ska vi utreda om det finns några tveksamheter i att man jagar den djurart som man inventerar.
Det fanns en video på länsstyrelsens hemsida där den aktuella jägaren pratar om inventering. Den är nu borttagen. Varför?
– Vi plockade bort den tills att vi utrett frågan om omständigheterna skulle kunna rubba förtroendet för oss.
När blir den utredningen klar?
– Eftersom det är långt till nästa inventeringsperiod är den frågan inte prioriterad just nu.
Corren har varit i kontakt med jägaren som hänvisar till länsstyrelsen.
Årets lodjursjakt är rekordstor och i Östergötland får 28 djur skjutas. Motståndet är stort och Corren skrev för några veckor sedan om att det lämnats in en protestlista till landshövdingen Carl Fredrik Graf. Svenska rovdjursföreningen har ett upprop som skrivits på av nästan 20 000 personer runt om i landet.
– Det märks att det är en fråga som det finns en del åsikter kring och att det väcker känslor, säger Marie Larsson.
Till dagens datum har 24 lodjur skjutits i Östergötland.
Lodjuren ökar i antal i Sverige, men klassas fortfarande som sårbar på den svenska rödlistan.