Det höjda OB-tillägget för bland annat sjuksköterskor har orsakat stor ilska. Undersköterskorna får inte del av höjningen och på onsdagen lämnades protestlistor med drygt 1 300 underskrifter till regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).
Undersköterskorna Sladjana Aderell och Therese Thorvald, som båda arbetar på US, var på plats i Regionhuset för att överlämna listorna.
– När jag ser tillbaka på det här, måste jag känna att jag gjorde allt jag kunde, annars kommer jag inte kunna förlåta mig själv, säger Sladjana.
Flera politiker från regionstyrelsen är på plats i foajén. Oppositionsrådet Kaisa Karro (S) och Jessica Eek (V) är med för att visa sitt stöd för undersköterskornas sak.
– Vi hade lagt ett annat förslag som innebar grundlönehöjningar för båda grupperna. Det tidigare försöket med höjt OB-tillägg föll inte så väl ut, säger Kaisa Karro (S).
– Man måste bort från OB-tilläggen och istället arbeta med arbetstidsmodeller och grundlön. Men det är en prekär situation och jag har respekt för att man ändå gör något, även om jag inte tycker att förslaget är bra, säger Jessica Eek (V).
Sladjana Aderell framför undersköterskornas kritik:
– Vi sliter samma timmar som sjuksköterskorna, men får inget extra OB.
Marie Morell (M) svarar att hon förstår kritiken, men att pengarna inte räcker.
– I just det här fallet satsar vi på sjuksköterskor för att kunna öppna fler vårdplatser. Vi är i ett allvarligt läge där vi får stryka canceroperationer. Det är kris på riktigt. Vi måste göra något nu.
Att höja OB-tillägget även för undersköterskorna skulle kosta ytterligare 60-70 miljoner kronor, utöver de 50 miljoner som redan avsatts.
– Jag köper inte att det inte finns pengar till alla. Många är jättemissnöjda. Den här höjningen är att nedvärdera undersköterskornas roll, som att spotta på oss. Man kan inte ge choklad till det ena barnet och sedan säga att man inte har pengar för att ge till det andra. Det är många som inte har förtroende för er längre och inte förstår varför de har röstat på er, säger Sladjana.
Till slut blir stämningen irriterad. Undersköterskorna upplever att de inte får gehör. Marie Morell (M) återupprepar att det inte finns tillräckligt med pengar.
– Jag ber er: Tänk om, säger Sladjana till slut.
Kommunals representanter på plats i Regionhuset är tysta under diskussionen. Marie Morell (M) öppnar för dialog:
– Om vi inte ska göra så här, så behöver vi i så fall förslag. Alla är desperata att få till en lösning, patienter vårdas nu i korridorer och fikarum. Vi måste göra något. Vad har facket för lösning?
Efteråt pratar vi med Lena Petersson som är företrädare för Kommunals sektion syd.
– Det är inte fackets ansvar att lösa personalsituationen. Arbetsgivaren måste ta sitt ansvar, säger hon.
När vi får ett par minuter med Marie Morell (M) kommenterar hon situationen:
– Jag förstår att de tycker att det är orättvist, men vad är alternativet? Höjd grundlön låter ju bra, men om det ska märkas i plånboken blir det snabbt enorma summor. Det är inte ett realistiskt förslag. Vi har en jätteallvarlig situation, så vi behöver göra något nu.
När mötet är avslutat frågar vi undersköterskorna hur det kändes.
– Vi blev bemötta som förväntat. Som att tala till en vägg, säger Therese.
– Vi ger inte upp. Kampen fortsätter, säger Sladjana.